Уряд затвердив обсяги державного замовлення для вишів. «Приблизно воно зберігається в таких самих межах, як і торік. Дещо меншим буде на бакалаврські програми (це пояснюється торішнім недовиконанням) та трохи більшим — на магістерські», — повідомив журналістам міністр освіти і науки Сергій Квіт. Цього року, пообіцяв він, бюджетні місця розподілятимуть прозоро: всю інформацію оприлюднюватимуть на сайті Міносвіти та в інформаційній системі «Конкурс». 

«Головні принципи будуть такими: ми підтримуватимемо якісні програми й університети. Державне замовлення розподілятимуть на основі незалежних університетських рейтингів, у першу чергу Топ-200, «Компас», рейтингів журналів «Деньги» та «Кореспондент». Також підтримаємо ті регіональні програми, які, можливо, не фігурують у рейтингах, але буває так, що в невеликому містечку є системоутворюючий завод, на якому працює більшість населення, і він має спеціальні вимоги до потрібних йому спеціальностей», — сказав Сергій Квіт.

Крім того, випускники кримських вишів, котрі цього року отримають російські дипломи (самопроголошена влада півострова відмовилася видавати українські документи про вищу освіту), зможуть, приїхавши до будь-якого вишу Херсонщини та показавши дипломи, видані в Криму, одержати українські, пообіцяв посадовець. Водночас, за оперативною інформацією, сім тисяч абітурієнтів з Донбасу перереєструвалися, щоб пройти зовнішнє незалежне оцінювання впродовж додаткової сесії в липні в інших регіонах країни. «Теоретично зберігається також можливість проходження ЗНО на Донбасі. Але якщо бойові дії триватимуть і ми не зможемо забезпечити абітурієнтам достатнього рівня безпеки, то, крім того, що пропонуємо їм проходити оцінювання в інших регіонах України, також буде організовано третю сесію в самих університетах, куди вони вступатимуть. Як вона проходитиме, ми ще не оголошуємо, розглядаємо різні варіанти. Але підкреслюю, що всі випускники шкіл Донбасу матимуть змогу закінчити школу й вступати до вишів. Ніхто не буде дискримінований», — запевнив він.