На Черкащині тільки протягом нинішнього року органи прокуратури запобігли незаконному відчуженню приблизно півтисячі гектарів землі. Притягнуто до відповідальності понад 60 службових осіб, зареєстровано 18 кримінальних проваджень, із яких дев’ять спрямовано до суду. Серед найпоширеніших оборудок — незаконне передавання місцевою владою у користування земельних ділянок поза межами населеного пункту та незаконне відчуження землі у приватну власність. Коли ж ідеться про великі обсяги земельних ділянок, то в деяких випадках, як розповідає прокурор Черкаської області Геннадій Дем’яненко, застосовують схему масового залучення сторонніх осіб. Тут стають у пригоді люди малозабезпечені, у яких купити право на безоплатну приватизацію земельної ділянки дуже просто. Ось і їздить по селах такий собі «представник» із нотаріально посвідченою довіреністю й вершить незаконну приватизацію.

Геннадій Дем’яненко розповів про кричущі факти:

— Окремі нечисті на руку посадовці з місцевих рад ідуть на те, що підробляють навіть рішення сесій. І на підставі таких фальшивок земля передається у власність або в оренду. Встановлені й численні факти незаконних дій керівників місцевих райдержадміністрацій, які надто вільно розпоряджаються землями державної власності. Так, усупереч вимогам земельного законодавства Городищенська, Маньківська, Золотоніська та Катеринопільська райдержадміністрації протягом цього року ухвалювали незаконні рішення щодо передачі ділянок державної власності сільгосппризначення в користування суб’єктам господарювання.

Відкрила прокуратура і кримінальне провадження стосовно колишнього голови Черкаської райдержадміністрації, який за відсутності відповідних погоджень видав ТОВ «Світанок» державні акти на право власності на землю загальною площею 38,12 гектара, внаслідок чого з держвласності незаконно вибули земельні ділянки лісового та водного фонду, вартістю 1285 тисяч гривень. Справа розглядається в суді. Ще одне кримінальне провадження відкрито стосовно голови Лисянської райдержадміністрації, який не перевірив відповідність виданих нормативно-правових актів вимогам законодавства, внаслідок чого з державної власності виведено земельні ділянки загальною площею понад 207 гектарів вартістю 3771 тисяча гривень. Провадження надіслане до суду для розгляду по суті.

Не дружать із законом і окремі працівники місцевих рад. Прокуратура області відкрила кримінальне провадження щодо заступника начальника управління містобудування та архітектури Черкаського міськвиконкому за ознаками кримінального правопорушення, який незаконно видав 15 громадянам позитивні висновки до проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 1,5 гектара, чим спричинив збитки на суму 1641 тисяча гривень.

Зважаючи на те, що подібні випадки зовсім непоодинокі, як зауважують у прокуратурі, можна зробити висновок про слабкий контроль у сфері земельних відносин із боку контролюючих органів, зокрема головного управління Держземагентства в Черкаській області. Окрім цього, працівники й самі порушують встановлені законом норми. За результатами перевірки відкрито кримінальне провадження стосовно начальника міськрайонного управління Держкомзему у м. Черкаси та Черкаському районі, який незаконно видав державний акт права власності на земельну ділянку вартістю 484 тисячі гривень. Суд вирішуватиме й подальшу долю керівних посадовців із відділів земельних ресурсів Звенигородського та Золотоніського районів, завдяки яким ділянки незаконно відпливали у приватну власність. Сім проваджень, порушених прокуратурою, вже розглянуто в судах, винних покарано.

Біля земельних оборудок «на сьомому небі» почувається хабарництво. Дивиться на тебе представник держземагентства і мовчить, а ти читаєш у його очах: «Ти мені — зелені, я тобі — діляночку, щоб був там і ставок, і млинок, і вишневенький садок». А називається це скромніше і прозаїчніше: погодити технічну документацію… Щоправда, за таке «погодження» декому тепер доведеться постати перед судом.

¢рунти на Черкащині, кажуть, одні з найліпших в Україні. Може, тому ця земля чи не найдорожча. Нормативно-грошова оцінка гектара землі сільськогосподарського призначення тут становить приблизно 28 тисяч гривень. Насправді ж, зауважують знавці, реальна ціна набагато вища. Звідси — й зловживання з боку не чистих на руку ділків і чиновників.