Чи можна відстежувати роботу систем газопостачання зразу на 67 газорегуляторних пунктах? У Чернігівгазі вже мають такий досвід. Безпеку і швидкість реагування, якщо виникне аварійна ситуація, гарантує електронна система контролю, оснащена датчиками і блоками для передавання сигналу. Її встановлено у Прилуках, Ніжині та Чернігові. Телеметрія контролює не лише стан обладнання, а й несанкціоновані проникнення у приміщення. Дані на моніторах контролюючих служб оновлюються щопівгодини.

«Тепер ми можемо ефективніше використовувати персонал. Система автоматично контролює показники і звільняє робочий час для виконання важливіших завдань», — пояснив головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Олександр Качкарда.

Кілька годин роботи — і батареї стали гарячі. Фото автора

На телеметричне обладнання витратили понад 4,4 мільйона гривень. Найближчим часом планують почати оснащення ще 7 газорегуляторних пунктів у Чернігівському районі. Фахівці Чернігівгазу вважають дуже зручним, що система дає можливість вносити зміни і налаштувати додаткові параметри. Завдяки цьому можна запровадити прилади обліку, які дозволять контролювати витрати блакитного палива, а також дистанційне керування тиском газу з диспетчерського терміналу.

На Чернігівщині дбають не лише про безпеку, а й про економію газу. Нова блочно-модульна котельня, споруджена на подвір’ї Новоборовицької школи — один з чотирьох енергоощадних проектів у Щорському районі. Нова котельня дасть змогу заощадити 70—80 тисяч кубометрів газу, а це близько 240 тисяч гривень за опалювальний період.