Це підприємство збудувала і запустила в роботу сільськогосподарська компанія «Даноша» з данськими інвестиціями. Господарники працюють у регіоні з 2004 року. Обробляють понад 10 тисяч гектарів землі, вирощуючи пшеницю, ячмінь, кукурудзу, ріпак, утримують 125 тисяч голів свиней, реалізують тварин на забій. 

Нині «Даноша», за словами голови Калуської районної ради Василя Дзундзи, — одне з найбільших бюджетоутворюючих підприємств області у галузі сільського господарства. Завдяки компанії на базі колишніх колгоспів побудовано і реконструйовано 5 тваринницьких приміщень, у процесі  обслуговування яких задіяли 720 працівників.

Біогазовий завод, розповідає майстер цеху біогазу Іван Кальковець, дасть змогу щодня переробляти 400 тонн відходів із тваринницьких ферм. Їх змішуватимуть із соломою та зіпсованим зерном й у вигляді біомаси подаватимуть до двох резервуарів для ферментизації. «Під час такого процесу метанотворчі бактерії, так би мовити, «поїдатимуть» суміш відходів, виробляючи біогаз, — пояснює співрозмовник. — Під час ферментизації знищуватимуться неприємні запахи відходів, а  отриманий газ очищуватиметься від сірки. У складі біогазу переважатимуть метан та вуглекислий газ».

Упродовж року в результаті роботи біогазового заводу «Даноша» планує отримати в середньому 4 мільйони кубічних метрів газу, 10 мільйонів кВт/год. теплової енергії та 9,5 мільйона кВт/год. електроенергії. Цього буде цілком достатньо для забезпечення власних потреб. Надлишки електроенергії надходитимуть у загальну електромережу.

«Окрім того, відпрацьовані після біогазової установки відходи у вигляді торфу потраплятимуть на поля, підживлюючи грунт, який потребує органіки», — наголошує перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Ємчук,  акцентуючи на тому, що під час ферментизації зникають патогенні мікроорганізми, а це поліпшить якість добрива.

Серед переваг біогазових заводів, які нині успішно діють за кордоном, фахівці виокремлюють передусім зменшення негативного впливу на навколишнє середовище за рахунок обмеження викидів парникових газів та зведення до мінімуму втрат енергії за рахунок власного її виробництва з біовідходів, і як результат  — менше використання викопного палива. Про це також говорив, перебуваючи на Івано-Франківщині та оглядаючи нововідкритий об’єкт, міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

«Введена в експлуатацію біогазова установка надасть можливість економити майже 1,5 мільйона кубічних метрів газу на рік, — зазначив міністр. — Якщо ми такі проекти запроваджуватимемо на всіх тваринницьких комплексах і помножимо ці півтора мільйона на кількість комплексів, зможемо багато заощадити на газі. А це нині одне з пріоритетних завдань, яке ставить перед нами глава держави».

У подальших планах данських інвесторів — відкрити на Прикарпатті ще три біогазові заводи. Обіцяють, що перший із них запрацює вже у 2015 році на базі тваринницького комплексу в с. Тустань Галицького району.