СПІЛЬНО

Природоохоронці та депутати сільрад домовилися про співпрацю у збереженні природи

Днями в приміщенні Свердловської міської ради Луганської області пройшла зустріч з активістами громадської кампанії «Збережемо українські степи!». На ній були присутні очільники всіх сільських та селищних рад району, керівництво Свердловської міської ради, служби охорони довкілля та надзвичайних ситуацій району.

Темою зустрічі було обговорення перспектив розвитку природно-заповідного фонду в Свердловському районі та боротьба зі степовими пожежами. Нещодавно в районі створено ландшафтний заказник «Нагольний кряж». Активісти громадських організацій виготовили інформаційні аншлаги та встановили їх на його території. Учасники зустрічі дійшли висновку, що у Свердловському районі є всі передумови для розвитку туризму,  адже саме тут збереглись одні з небагатьох у країні місць, де досі можна побачити природний краєвид аж до обрію. Створення заповідних територій є важливим кроком у розвитку туризму. Тим більше на Донбасі, де екологічна ситуація  дуже складна, важливо зберегти останні ділянки дикої природи, випередивши розміщення на них об’єктів гірничої промисловості, свинокомплексів або вітропарків.

На ділянки, перспективні для заповідання, будуть організовані комплексні експедиції науковців. Обговорили і запобігання пожежам. Умисні підпали та недбалість місцевого населення нерідко призводять до масштабних пожеж у степу. Вигорає природна рослинність, вогонь перекидається на ліси, а подекуди знищує і будинки в розміщених посеред степу селах.

Починаючи з вересня, Дружина охорони природи Харкова розпочне проведення тематичних лекцій щодо запобігання підпалам рослинності у сільських школах, на сходах громад та серед депутатів селищних рад. Планується видання та розповсюдження тематичних плакатів і листівок.

Також учасники громадської кампанії «Збережемо українські степи!» подарували міській раді та краєзнавчому музею Свердловська серію тематичних плакатів, присвячених природі Свердловщини.

У вересні заплановано провести фотовиставку «Степи України» у краєзнавчому музеї Свердловська. 

Активісти розміщують охоронні знаки нового заказника у Свердловському степу. Фото кампанії «Збережемо українські степи»