Рятувальники чи не щодня знаходять боєприпаси, що залишилися після Другої світової війни. Не став винятком і півострів Кінбурнська коса. Дари природи та масові місця відпочинку перебувають «на одній лінії» з вибухонебезпечними предметами. Торік водолази групи піротехнічних та спеціальних водолазних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області обстежили акваторію Чорного моря в районі Кінбурнського півострова, зокрема біля залишків затонулого влітку 1941-го мінного загороджувача «Колхозник». Тоді упродовж року підняли та знешкодили понад шість тисяч боєприпасів. Ці знахідки пролежали під водою багато років і могли спричинити неминучу та непоправну біду. У результаті роботи з розмінування цю акваторію було повністю обстежено, зачищено та приведено в безпечний стан.

У квітні цього року співробітники Головного управління ДСНС України у Миколаївській області розпочали перший етап річного плану виконання цільової програми, який передбачає очищення Кінбурнського півострова від вибухонебезпечних предметів. Водолазний підрозділ аварійно-рятувального загону спеціального призначення спільно з фахівцями Національного університету кораблебудування із використанням телекерованого підводного апарату типу «Інспектор» проводили додаткове обстеження затопленої баржі в районі Ягорлицького лиману. Водолази обстежили понад дві тисячі квадратних метрів та підтвердили, що там є велика кількість вибухонебезпечних предметів. Також в акваторії Чорного моря виявили залишки невідомого судна, на борту якого знайдено боєприпаси. Залишки потребують додаткового обстеження.

Із середини травня рятувальники планують розпочати другий етап річного плану, йдеться про проведення робіт із розмінування та знешкодження небезпечних знахідок із акваторії Чорного моря в районі Кінбурнського півострова. В управлінні запевняють, що завжди намагаються діяти на випередження виникнення надзвичайних ситуацій.