Нинішня напружена обстановка на сході країни та спроби дестабілізувати її в окремих містах інших регіонів змушують владу Сумщини активно шукати прийнятні варіанти у надзвичайних ситуаціях, насамперед стосовно укриття населення в захисних спорудах.

Серед тих, хто відгукнувся на звернення влади, місцевих громадських організацій та жителів обласного центру, Сумське НВО імені Фрунзе. Як запевнив генеральний директор підприємства Олексій Цимбал, в об’єднанні готові захистити і своїх працівників, й інших городян. Хоча він сподівається, що такої потреби не виникне.

Нині в розпорядженні ПАТ 20 захисних споруд, з яких 18 розміщені на промислових майданчиках товариства і 2 — на території Палацу культури імені Фрунзе. Вони розраховані на максимальну робочу зміну, а це приблизно 9 тисяч осіб. Хоча кількість людей, які могли б перебути тут лиху годину, можна збільшити майже вдвічі.

Фрунзенські укриття впродовж багатьох років визнано одними з кращих у регіоні, про що свідчать результати перевірок фахівців МНС України в Сумській області. Тут функціонують автономні системи освітлення, опалення, подачі питної і технічної води, відведення стоків, у належному стані надходження, очищення та вентиляція повітря. Бункери обладнано лежаками, оснащено засобами зв’язку, захисту, необхідним інструментом тощо. Всі укриття мають розгалужені системи запасних виходів.

Загалом на Сумщині у разі надзвичайної ситуації передбачено 1031 споруду. Про це повідомив директор департаменту цивільного захисту населення Сумської ОДА Олександр Калін. За його словами, для їх повної інвентаризації та приведення до належного стану в обласному бюджеті передбачено 3,2 мільйона гривень, місцевих — 1,3, зокрема Сум — 850 тисяч, районних — 1,8 мільйона гривень.

Утім, про стовідсоткову готовність таких об’єктів до НС говорити не доводиться. Аби мати повну картину, міський голова Сум Олександр Лисенко доручив відповідним службам оперативно підготувати детальний реєстр захисних укриттів міста, оскільки, за попередньою інформацією, деякі з них опинилися у приватних руках і власники поспішили обладнати там кафе, розважальні заклади тощо.

Перевірено і приведено до повної готовності систему оповіщення, у складі якої 121 електросирена централізованого запуску, 56 вуличних гучномовців та 96 радіотрансляційних вузлів. Додатково залучено операторів телерадіомовлення, FM-студії тощо. Для зміцнення зазначених матеріально-технічних ресурсів в обласному і місцевих бюджетах передбачено майже півтора мільйона гривень.

Функціонують близько 450 консультаційних пунктів, працівники яких роз’яснюють людям, як діяти в тих чи інших надзвичайних умовах. Для практичного напрацювання проводять показові навчання.