Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра» 

У результаті досягнутих домовленостей з партнерами в об’єднання надійшов новий транш коштів з Узбекистану та Ірану за виготовлену й відвантажену туди минулорічну продукцію. Завдяки цьому колективу сьогодні виплачують зарплату  за першу половину грудня.

«Сподіваємося, що замовники продовжать розрахунки у відповідності з нашими останніми домовленостями, тож до кінця цього місяця підприємство зможе погасити залишок заборгованості за грудень, провести інші першочергові виплати, а також закупити необхідні комплектуючі для реалізації поточних виробничих завдань. За рахунок наступних платежів та часткового авансування нових замовлень розраховуємо вирівняти нинішню ситуацію», — повідомив генеральний директор НВО ім. М. В. Фрунзе Олексій Цимбал.

Нині НВО знаходиться в непростому становищі передусім тому, що у 2014 році компанії РФ, які закуповували 50 відсотків продукції об’єднання, відмовилися від контрактів з сумськими машинобудівниками на користь своїх товаровиробників. І хоча керівництво НВО вже два роки активно займається диверсифікацією ринків збуту і має позитивні результати, завершення цього процесу потребує ще часу. 

Крім цього, виникли складнощі з авансуванням проектів. Оскільки замовники, які продовжили співпрацю з НВО, побоюючись існуючих в Україні ризиків, в більшості випадків наполягли, щоб оплата за продукцію проходила після її відвантаження. Залучити додаткові кредитні кошти, що життєво необхідно в умовах тривалого циклу виробництва обладнання, також проблематично через  кризу банківської системи країни.  Водночас, об’єднанню більше року не відшкодовують ПДВ, сума якого сягнула майже 92 мільйони гривень. 

Цьогорічне завантаження НВО генеральний директор Олексій Цимбал оцінює на рівні  180-200 мільйонів доларів, що вдвічі більше, ніж обсяги реалізації попереднього року. «Станом на сьогодні вже підписано контракти на суму близько 120 мільйонів дол. США. У лютому-березні чекаємо рішень наших партнерів ще по низці угод, завдяки яким розраховуємо вийти на такі показники», — зазначив він.

На підприємстві не втрачають також  надії допомогти рідній країні. Адже сумські машинобудівники мають великий досвід і  необхідні знання для участі в реконструкції вітчизняної газотранспортної системи, модернізації малодебітних свердловин з видобутку вуглеводнів, виробництві насосного обладнання та запасних частин для АЕС України, а також окремих вузлів для оборонного комплексу нашої держави.

«Великі зусилля для того, щоб НВО ім. М. В. Фрунзе отримало держзамовлення, докладає голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко. Не залишаються осторонь і народні депутати, які представляють Сумщину у Верховній Раді. Сподіваємося, що спільними зусиллями нам вдасться довести, що українські товаровиробники не гірше закордонних », — зазначив керівник машинобудівного підприємства.