У новому навчальному році школи області працюватимуть 5 робочих днів на тиждень — про це повідомив заступник голови облдержадміністрації — директор департаменту освіти і науки Ігор Івасюк. «Щоб зекономити енергоресурси в осінньо-зимовий період, ми плануємо перенести осінні канікули: або їх приєднаємо до зимових, або ж буде інший варіант — питання обговорюємо. Поки що ми не плануємо переводити навчальні заклади області на шестиденну форму навчання. Якщо виникнуть форс-мажорні обставини, тоді й будемо оперативно на них реагувати», — зауважив він і додав, що під час підготовки до нового навчального року було виконано комплекс робіт щодо енергозбереження, переходу на альтернативні види палива, підвищення енергоефективності та утеплення приміщень.

У 104 школах замінили вікна на енергоощадні, у 17 — відремонтували та утеплили дахи, у 3 — утеплили фасади, у 29 — капітально відремонтували систему опалення. Перед керівниками навчальних закладів поставлено завдання — вжити організаційних, технічних заходів для ефективної економії енергоресурсів, передусім газу. Департамент спільно з Барським машинобудівним заводом визначив 25 закладів освіти, де планують переобладнати 38 котлів на твердопаливні. Тривають роботи з виведення котелень з підвальних приміщень та модернізації котлів.

Область має одну з найбільших у країні мережу ЗОШ. Першого вересня відчинили двері 894 вінницькі школи, які прийняли майже 151 тисячу дітей. «Торік ми провели масштабну роботу з оптимізації мережі, додатково отримали 46 шкільних автобусів, які забезпечують підвезення до опорних шкіл в межах освітніх округів», — зазначив Ігор Івасюк.

З його слів, під особливою увагою влади перебувають діти-переселенці з Луганської та Донецької областей, Автономної Республіки Крим: таких дошкільнят в області 890, шкільного віку — 888.

Зауважимо, що за ініціативи голови облдержадміністрації для старшокласників області перше навчальне заняття розпочалося переглядом документального фільму про вінничанина, Героя України Костянтина Могилка, який у червні загинув у зоні бойових дій на сході країни. Документальну стрічку про героїчного льотчика-підполковника, котрий ціною власного життя врятував десятки жителів Слов’янська, скерувавши підбитий бойовиками літак за межі міста, створили благодійним коштом та за сприяння керівника області.