Теребле-Ріцька ГЕС у Закарпатті — унікальна, адже єдина в світі, що стоїть на двох річках водночас. Водосховище розташоване на Тереблі, а генеруючі потужності (машинний зал) — на Ріці. Відстань між цими двома водними артеріями у місці їхнього максимального зближення становить чотири кілометри, тож їх з’єднали водоводом. Звідси і назва станції — Теребле-Ріцька. 

Перепад висот між двома річками у цьому місці дорівнює 210 метрів. Цю природну особливість використав чеський інженер Кріжка: 1923 року він запропонував з’єднати Тереблю і Ріку дериваційним тунелем: вода проходитиме по трубі і крутитиме турбіни. Після закінчення Другої світової війни радянські спеціалісти збиралися дещо змінити цей проект, та врешті-решт початковий задум було реалізовано без істотних змін. Стабільний запас води забезпечує залізобетонна водозливна гребля на Тереблі завдовжки понад півтораста метрів, заввишки — майже півсотні. Вода приводить у рух три турбіни фінського виробництва потужністю 9 МВт кожна.

Споруджена в 1955 році, ГЕС почала давати енергію вже наступного, 1956-го. Відтоді багато разів окупила затрати на її зведення, виробивши понад сім мільярдів кіловат/годин електроенергії. Щорічно вливає в загальноукраїнську енергомережу своїх 27 мегават.

По трубі вода Тереблі подається в машинний  зал станції на Ріці. Фото Сергія КЛИМЕНКА

— Наша станція ще не вичерпала свій ресурс, — сказав начальник ГЕС Олег Ігнатко. — Висновок, зроблений торік комісією фахівців «Укргідропроекту» та Національного університету «Львівська політехніка», втішний для нас. Але курс на повну заміну застарілого обладнання новим, узятий керівництвом ПАТ «Закарпаттяобленерго», продовжується. Цього року в технічне оновлення та ремонт обладнання, підтримання у належному стані гідроспоруд вкладено небувалу суму —  шість мільйонів гривень. Ми не припиняємо стежити за роботою обладнання, адже навіть невелика несправність агрегата може обернутися значними втратами. Заміна одних елементів іншими не призводить до зупинки роботи станції.

Теребле-Ріцьку ГЕС нині обслуговують півсотні працівників, і надалі тут буде робота і дешева електроенергія. Після завершення технічного оновлення станція служитиме 80 років.