Про етапи проведення переговорів та досягнення домовленостей щодо звільнення Надії Савченко Президент Петро Порошенко розповідав під час інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів. Його головний меседж можна оформити в таку фразу: «Ні Надією, ні Україною не торгую і торгувати не збираюсь. Закон, право, правда були повністю на нашому боці».

Глава держави розповів про деталі операції звільнення військовополоненої, акцентуючи на тому, що будь-яке втручання будь-якого політика чи необережні коментарі тягнули за собою зміну рішення росіян. Саме тому перед звільненням Надії Савченко було визначено кілька дат: 18, 22 травня. Загалом таких спроб було близько двох десятків.

«Сценарій обговорювали дуже довго. Нам пропонували, щоб ми віддали ГРУшників на 48 годин раніше, і лише після 48 годин ми б змогли відправляти літак по Надію. Всі ці сценарії було відкинуто. Врешті було домовлено, що зліт літаків відбувається синхронно: наш — із Ростова, їхній — з одного з аеропортів Києва. І лише після приземлення даємо коментарі для преси, — продовжив Петро Порошенко. — Я остаточно повірив, що звільнення Надії відбулося, коли оперативний черговий СБУ доповів про те, що літак із нею торкнувся землі. Буквально за 5—6 хвилин Святослав Цеголко (прес-секретар Президента. — Авт.) набрав мене по телефону і я вдруге поговорив із Надією, привітавши її на українській землі».

Він також зазначив, що в Міністерстві закордонних справ близько року діяв спеціальний штаб, який займався питаннями звільнення Надії, за участі представників спецслужб, дипломатів, окремих громадських діячів.

Президент наголосив і на важливій ролі в питанні звільнення української бранки вітчизняних дипломатів у всьому світі: «Без санкцій нічого не було б, без твердої позиції лідерів європейських країн, США, Японії, Австралії нічого б не було, без рішучої позиції й резолюції Європарламенту нічого не було б».

Не оминув увагою глава держави й підтримку лідерами «Великої сімки» на саміті у Японії рішення про посилення за потреби санкцій проти Росії.

До речі, своїм головним пріоритетом Президент назвав роботу з повернення українських заручників, яких незаконно засуджено в Росії або вони перебувають на окупованій території. Конкретних дат і прізвищ він не називав. Лише наголосив, що, згідно з попередньою домовленістю, слід розраховувати на повернення додому Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Переговори тривають, усі ресурси задіяно. Не останню роль в процесах звільнення ще 25 українців відіграє й делегація у тристоронній контактній групі, у «нормандському форматі». «Ми на фінішній прямій щодо умов, термінів і процедури їхнього повернення», — цитує слова глави держави департамент прес-служби Адміністрації Президента.

А напередодні Петро Порошенко мав чергову зустріч з народним депутатом України, делегатом Парламентської асамблеї Ради Європи від України Надією Савченко. Їй переказано вітання від віце-президента США Джозефа Байдена та президента Європейського парламенту Мартіна Шульца. При цьому глава держави наголосив, що у США та країнах ЄС акції з вимогою звільнення української бранки в Росії відіграли вагому роль.

Звільненій льотчиці Петро Порошенко ще раз подякував за чітку публічну підтримку мінських домовленостей, зазначивши, що це державницька позиція. А Надія Савченко розповіла, що мала змогу й уважно стежила за переговорами в Мінську в лютому 2015 року: «Я вам вдячна за те, що ви їх зробили».

Співрозмовники говорили про санкційний список «Савченко-Сенцова» та скоординували дії щодо прискорення звільнення українських в’язнів. А ще глава держави скоординував із Надією Савченко перспективи представлення позиції України в Парламентській асамблеї Ради Європи та Європейському парламенті. Відповідаючи на запитання про готовність долучитися до роботи на міжнародному напрямку, Надія Савченко зазначила: «Готова працювати. Моє бажання залежить від бажання України. Оскільки ви їх втілюєте, то я готова працювати скрізь, де скажете». На першому етапі Петро Порошенко запропонував Надії відвідати деякі європейські країни та провести зустрічі з європейськими лідерами.