Українська льотчиця і народний депутат від партії «Батьківщина» Надія Савченко відновила голодування. Для громадськості й, власне, українських лікарів, які врешті змогли потрапити до московського СІЗО «Матроська тиша», ця новина стала несподіванкою. Ще кількома днями раніше наші медики звітували про відносно задовільний стан здоров’я Надії. Опісля тримісячного процесу голодування вона частково припинила свій протест і навіть набрала два кілограми ваги. Аж ні… Адвокат льотчиці Марк Фейгін пояснив, що «незаконно полонена» не бачить іншого способу довести свою невинуватість.

Делегований до ПАРЄ народний депутат пояснила, що поновила голодування, бо не вважає за можливе йти на компроміси з власною совістю. У Твіттері адвокати Надії Савченко винесли на широкий загал її лист. Мовляв, жінка призупинила голодування на 10 днів через численні звернення «добрих людей». «Інакше як ви повірите у майбутньому, що мені важлива ваша думка? Я також показала, що мені вистачило мудрості й терпіння йти на компроміс, але компроміс повинен бути двостороннім», — звернулася до небайдужих льотчиця.

Себе вона назвала безкомпромісною людиною, торгувати правдою і совістю не бачить сенсу. «Не хочу йти на компроміси із власною совістю. Більше не можу, бо інакше не поважатиму себе. Із 16 березня 2015 року я продовжую голодування до дня повернення мене в Україну чи до останнього дня мого життя в Росії. До кінця! До переможного кінця!» — означила позицію Надія. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»