Про основні законодавчі зміни, які уряд пропонує внести у державний бюджет на поточний рік, розповіла журналістам у кризовому медіа-центрі міністр фінансів Наталія Яресько. Так, пропонується збільшити доходи головного кошторису на 22 мільярди гривень, а видатки — на 35 мільярдів. Можливість збільшити прогнозовані показники доходів дають змогу інфляція та девальвація, а збільшення видатків спричинене трьома ключовими потребами.

«По-перше, збільшити прямі субсидії на газ і комунальні послуги для населення. По-друге, збільшити допомогу тим нашим громадянам, які були змушені виїхати із зони бойових дій. Нині в Україні приблизно 1 мільйон таких громадян. І по-третє, збільшення видатків на обслуговування державного боргу через девальвацію гривні», — пояснила Наталія Яресько.

Щоб бути спроможними профінансувати ці три напрями,  Україна збільшить дефіцит державного бюджету з 3,7% до 4,1%, на що вже отримано згоду МВФ, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Уряд уперше за багато років починає боротися з головними хворобами української економіки: неефективністю роботи енергетичної галузі, що призводить до постійного збільшення дефіциту НАК «Нафтогаз України», та з щодалі вищим дефіцитом Пенсійного фонду.

«Завдяки заходам, що ми пропонуємо, фінансування НАК «Нафтогаз» з бюджету буде зменшено із 31,5 мільярда гривень до 29,7, тобто на 5,8%. Нібито й небагато, але це лише перші кроки, і майте, будь ласка, на увазі, що всі попередні роки ми завжди збільшували це фінансування. Торік уряд спрямував на ці потреби з держбюджету 110 мільярдів гривень», — прокоментувала Наталія Яресько.

Вона звернула увагу, що такі кроки є прагненням змінити саму систему роботи державного сектору, зробити його прозорішим і надавати допомогу з державного бюджету, а отже, з кишені кожного платника податків в Україні — лише тим, хто її справді потребує, і ефективно використовувати державні кошти. Наталія Яресько також розповіла, що Україна проведе консультації зі своїми зовнішніми кредиторами. «Ми почнемо консультації з нашими зовнішніми кредиторами тільки після того, як отримаємо добро на нашу нову програму з МВФ». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»