ПРАВА ЛЮДИНИ. Про офіційний початок відбору номінантів на Премію імені Вацлава Гавела, сума якої становить 60 тисяч євро, оголосив Генеральний секретар Парламентської Асамблеї Ради Європи Войцех Савицький. А рішення започаткувати цю нагороду у сфері захисту прав людини було прийнято ПАРЄ спільно з урядом Чехії у березні цього року.

Лауреатом премії, названої на честь колишнього Президента Чехії Вацлава Гавела, відомого дисидента та громадського діяча, лідера славнозвісної «оксамитової» революції 1989 року, можуть стати окремі особистості чи неурядової організації, які ведуть активну діяльність у сфері захисту прав людини у Європі та поза її межами.

Для того, щоб подати заявку на участь у конкурсі,  необхідно заповнити спеціальну анкету, яку можна знайти в електронному вигляді на сайті Премії імені Вацлава Гавела. Окрім самого номінанта, її повинні підписати ще п’ять людей чи організацій. У заяві потрібно детально описати роботу, яку здійснює номінант у сфері захисту прав людини, а також окремо вказати ті обставини, які роблять її особливою та винятковою. Ця заява та супровідні документи мають бути перекладені на одну з офіційних мов Ради Європи — англійську чи французьку. Відбір переможців здійснюватиме комісія, до якої увійде президент ПАРЄ та шість незалежних членів, відомих своєю правозахисною діяльністю. Церемонія нагородження переможця відбудеться 30 вересня у Страсбурзі під час осінньої сесії ПАРЄ у присутності почесного гостя, колишньої першої леді Чехії Дагмар Гавелової, а згодом на честь переможця Бібліотека імені Вацлава Гавела у Празі проведе спеціальну міжнародну конференцію.

Якщо ви бажаєте взяти участь у конкурсі на цю премію, поспішайте. Заявки від номінантів приймають до 30 червня.