Зразки новітньої зброї та військової техніки презентовано з нагоди п’ятої річниці створення Державного концерну «Укроборонпром». Подія відбулася на виробничих потужностях Київського бронетанкового заводу в присутності Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Турчинова, міністра оборони Степана Полторака і генерального директора Укроборонпрому Романа Романова.

Наша країна й раніше не пасла задніх у галузі військово-промислового комплексу, проте події останніх двох з половиною років змусили керівництво держави по-новому поставитися до роботи цієї галузі. За означений період, скажімо, обсяги виробництва підприємств ДК «Укроборонпром» істотно зросли. «За два останні роки обсяг виробництва зріс утричі, я підкреслюю, втричі. Це рекордна цифра. І без цього виробництва ми б не змогли відстояти нашу Україну», — зазначив   Олександр Турчинов.

Військо вкрай потребує «розумної» техніки. Фото з сайту rnbo.gov.ua

«Підприємства концерну, за його словами, гідно виконали завдання, яке поставила перед ними Батьківщина. За стислі терміни завдяки концентрації виробництва, ефективній кооперації, мобілізації наукового потенціалу нашої країни Збройні сили, Національну гвардію, інші військові формування забезпечено якісною зброєю та військовою технікою.

Влада ставить перед виробниками ще амбітніші завдання: налагодити постачання у війська такої техніки, яка, за влучним висловом Секретаря РНБО,  «зможе переламати хребет ворогу». Тобто йдеться про створення та освоєння таких зразків озброєння, які б нічим не поступалися російським аналогам».

Від цього залежить не лише успіх всередині країни, а й на світових ринках, де вітчизняні зброярі мусять відновити й наростити свою присутність. «Я хочу нагадати про ще одне важливе завдання — відновити наші позиції, позиції наших українських виробників зброї та військової техніки на світових ринках. Це реальне завдання», — цитує УНІАН слова Олександра Турчинова.

На відміну від багатьох зразків зброї та військової техніки в інших країнах, саме українська техніка і зброя проходять випробування не тільки на полігонах, а й у режимі реального часу на полі бою. «І саме тому в умовах глобальної кризи системи колективної безпеки в світі попит на якісну українську зброю буде тільки зростати, — наголосив Секретар РНБО. — І для нас важливо, і це пріоритетне завдання, щоб коли говорять: українська зброя — всі розуміли, що це найкраща зброя».

А вже у вересні він очікує від Верховної Ради ухвалення законів щодо збільшення фінансування оборонної промисловості. Бо у цьому питанні  є певні проблеми. Якоюсь мірою це пов’язано й з тим, що парламентарії з початку року не можуть ухвалити рішення про залучення до бюджету коштів, украдених колишнім президентом Віктором Януковичем.

Своє вагоме слово сказав і міністр оборони Степан Полторак, який вважає реформування Збройних сил можливим лише в супрязі з реформуванням військо-промислового комплексу та економіки країни. Окремо він наголосив на важливості підтримки Верховною Радою бюджету ЗСУ.

Презентація тестового зразка автоматичного багатофункціонального міні-бронетранспортера «Фантом» підтвердила серйозність намірів влади й виробничників. Апарат призначено для розвідки, підвезення боєприпасів і вивезення поранених. У автономному режимі машина може працювати до одного місяця. Керівник ДК «Укроборонпром» Роман Романов підкреслив, що такий тип техніки здатні виготовляти лише кілька країн. І Україна увійшла до чільної п’ятірки таких виробників.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»