— У травні польська сторона досить гостро поставила перед Україною  питання відкриття українського ринку для їхньої свинини, який був закритий через спалах там африканської чуми, — розповів нещодавно міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка. — Спалах у Польші ліквідовано ще у лютому, проведено всі карантинні заходи з непоширення інфекції і, як стверджує польська сторона, відтоді нових заражень там не виявлено. Якщо наші ветеринари підтвердять, що відкриття ринку не загрожуватиме зараженням вітчизняним свиням, заборону знімуть.

«УК» поцікавився в голови Асоціації свинарів України Артура Лози, чи не обвалить польська свинина ринок вітчизняної свинини, адже після ембарго Росією та через її надлишок на ринку вона суттєво втратила в ціні.

«Ми розуміємо, що польська свинина «тиснутиме» на вітчизняний ринок, але за загальноприйнятими процедурами зобов’язані, за логікою членства в Світовій організації торгівлі і претензій на підписання Асоціації з Євросоюзом, відкрити ринок, — зауважив він. — Очікування насторожені, адже додатковий обсяг імпорту завжди позначається на зниженні ціни. Тим паче наприкінці травня — в червні у нас відбувається природне падіння попиту на свинину. А після травневих свят ціна на свинину вже просіла до 20,5—21 гривні за кілограм живої ваги. Водночас не очікуємо істотного цінового зниження свинини через курсові різниці валют і падіння гривні, а також наявність попиту на неї на європейському ринку».

За словами Артура Лози, на ринку свинини ми можемо бути з Польщею як конкурентами, так і партнерами. Маємо дефіцит свинини на внутрішньому ринку і змушені її імпортувати. Лише торік Україна ввезла з-за кордону четверту частину від того, що споживає, або 234 тисячі тонн. Поки є дефіцит, поляки допомагатимуть нам латати нестачу власного виробництва і збалансовувати ціну на внутрішньому ринку. Коли ж внутрішнє виробництво доросте до повного покриття ринку, можна буде формувати спільні українсько-польські експортні партії, щоб розвантажити ринок. Це дуже перспективний напрям при виході на європейські та інші ринки, пояснив експерт. Він також нагадав, що раніше Польща стабільно посідала третє місце після Бразилії (60% імпорту) і Німеччини (16-25%) за обсягами постачань свинини в Україну.

На сьогодні, на думку голови Асоціації свинарів України, найбільш доступним і перспективним для великих спільних постачань міг би стати азіатський регіон, який щороку імпортує 6—7 мільйонів тонн свинини. Щодо участі України на ринку ЄС, то, за прогнозами Артура Лози, вийти і закріпитись на ньому наші виробники зможуть років за три. Щодо ринку Росії, то попри високі політичні ризики на ньому й надалі треба продовжувати працювати, адже там дуже приваблива ціна. Проте вкрай важливо не забувати про перестраховку і диверсифіковані канали збуту.