Європа має стояти на двох опорах: одна — діалог Берліна й Парижа, а друга — діалог Варшави і Києва. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на зустрічі із Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським, який перебував в Україні з офіційним візитом.

Глава уряду підкреслив, що Броніслав Коморовський «пройшов великий політичний шлях і дуже багато зробив для своєї країни. А те, що відбувається в Україні, відбувалося в Польщі двадцять років тому, — провів історичні паралелі Арсеній Яценюк. — Найбільше наше завдання — зробити все для майбутнього України, пройти ті реформи, які пройшла Польща».

Арсеній Яценюк висловив вдячність Броніславу Коморовському за допомогу Польщі у проведенні реформ в Україні, підтримці територіальної цілісності та незалежності Української держави та за слова Президента Польщі під час виступу у Верховній Раді, «що не буде стабільної і безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна». І, на переконання глави уряду, Україна таки стане частиною Європейського Союзу.

Броніслав Коморовський підкреслив, що Польща з величезною повагою дивиться на здобутки України, зокрема в частині ухвалення складних рішень, пов’язаних із реформами: «Повною мірою цінуємо те, що Україна, зокрема завдяки главі уряду, увійшла у фазу втілення, а не лише декларування реформ».

Президент Польщі висловив вдячність за можливість виступити в українському парламенті й звернутися до усього українського народу: «У моїй промові прозвучало розуміння важкої ситуації в Україні, а також повна підтримка складних реформ, оскільки це відповідає польському досвіду. Нам це вдалося пройти».

Він підкреслив, що відносини Польщі та України, підтримка її незалежності й територіальної цілісності, підтримка внутрішніх реформ і прозахідного шляху — це не кон’юнктурна тимчасова політична мода. «Для нас успіх України, її внутрішніх реформ, зміцнення незалежності, досягнення успіхів на шляху  до Європи — це завдання стратегічної ваги», — цитує слова високого гостя департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Сьогодні ми наповнюємо амбітним змістом стратегічне партнерство між нашими країнами. Але я впевнений, що в майбутньому нас очікує ще активніша співпраця. Співпраця не лише в рамках інституцій Західного світу, особливо інституцій Європейського Союзу, а й у рамках особливого двостороннього політичного союзу між нашими державами», — впевнено наголосив Броніслав Коморовський.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»