У той час як Крим відзначає першу річницю анексії з боку Росії, НАТО проводить військово-морські навчання порівняно недалеко від кримського півострова – біля берегів румунської Константи. Участь беруть кораблі зі США, Канади, Туреччини, Німеччини, Італії і Румунії.

«Кораблі 6 країн НАТО демонструють свою присутність лише в 300 кілометрах від Криму. Їхні капітани підкреслюють, що вони ніколи не змінювали плани у зв’язку зі збільшенням військової присутності Росії в цьому регіоні. Але разом з тим вони не скасували ці навчання»,– повідомляє з місця події кореспондент Євроньюз Андрій Бєкєтов.

Маневри, бойова готовність, використання систем зв’язку між кількома країнами – ось такий порядок денний на цих навчаннях. Також там тренуються відбивати напади з повітря і з моря. Мета навчань – заспокоїти членів НАТО у Східній Європі, які стурбовані дедалі більш непередбачуваною поведінкою Кремля.

Операцією керують з американського ракетного крейсера USS Vicksburg.

Говорить контр-адмірал Бред Вільямсон, командир групи:

«Очевидно, що ситуація тут дуже проблемна. Тож наше прибуття сюди показує, що три союзники НАТО, які мають вихід на Чорне море – Туреччина, Болгарія та Румунія – є дуже цінними членами Альянсу. І для нас важливо прибути сюди й провести ці спільні навчання».

Над місцем проведення натовських навчань на низькій висоті пролітав російський реактивний літак, що його відзняв Євроньюз. За такими діями Росії в повітрі й на морі уважно стежать на кораблях Альянсу.

Москва обвинуватила Північноатлантичний альянс в проведенні «агресивних військових ігор» і попереджає, що його присутність поруч з російським кордоном може мати серйозні наслідки для врегулювання конфлікту в Україні. Водночас Росія проводить масштабні військові навчання, в тому числі на сході й півдні країни, а також у Криму.

Euronews