КРИМІНАЛ. Паливо, що не горить, могло постачатися не тільки на Житомирщину. Майже 2 мільйони гривень бюджетних коштів привласнили спритники, які підрядились постачати тверде паливо для шкіл, дитячих садочків і лікувальних установ Житомирщини до опалювального сезону 2011—2012 років. Під виглядом замовлених під час проведення тендера марок високоякісного вугілля шахраї завезли щонайменше вдвічі дешевший низькосортний продукт. Зрозуміло, що ні директори шкіл, ні головні лікарі медичних закладів не є фахівцями, здатними за зовнішнім виглядом розрізнити підміну чорного золота. Тим більше, що горе-бізнесмени разом з паливом надавали весь комплект необхідних документів, які засвідчували відповідну його якість.

Та, як з’ясувалось, вугілля просто не хотіло горіти, доки його не «збагачували» дубовими дровами чи навіть соляркою, не передбаченою жодними правилами з техніки безпеки. Неважко уявити, якими словами згадували на Поліссі донецьких шахтарів, які, мовляв, вже зовсім втратили совість. Ще гірше, що завезених обсягів твердого палива елементарно забракло на весь опалювальний сезон, що призвело до вимушеного заощадження, від якого потерпали учні шкіл, вихованці дитячих садочків, пацієнти лікарень. Істина відкрилась, коли походженням явно некондиційного палива зацікавились правоохоронці, які повністю виправдали без вини винуватих шахтарів:

 — У ході слідства доведено, що махінації з вугіллям стали справою рук 7 осіб, які були фактичними засновниками та керівниками низки бізнесових структур, через які здійснювались протизаконні оборудки, — розповідає керівник УМВС України в Житомирській області генерал-майор міліції Анатолій Лазарєв. — Привласнені бюджетні кошти переводились у готівку через конвертаційні центри, після чого легалізувались через фіктивно створені іноземні фірми. В результаті масштабної операції, проведеної водночас на території кількох областей, виявлено докази протиправної діяльності, зокрема 18 печаток задіяних у злочинному ланцюжку суб’єктів господарювання та близько півтори сотні чистих бланків з відбитками штампів. Крім того, у затриманих громадян та на очолюваних ними підприємствах вилучено готівкові кошти, зокрема євро і долари, на загальну суму понад 12 млн грн в еквівалентному перерахунку.

Нині справу вже передано до суду, якому визначати міру вини та адекватного покарання для тих, хто наживався на дітях і хворих. Утім, уже навіть сума вилучених коштів красномовно свідчить, що погане вугілля могло постачатись не лише на Житомирщину. Отож не зайве правоохоронцям з інших областей при наріканнях на якість твердого палива теж поцікавитись, яке вугілля насправді «гонить» Донбас, а кому просто кортить зірвати навар із добутого нелегкою працею чорного золота.