До цих повідомлень Державтоінспекції звичайній людині ніколи не звикнути: виявляється, впродовж семи місяців на дорогах країни сталося понад дві тисячі дорожньо-транспортних пригод за участю дітей, в яких загинуло 141 і було травмовано 2276 неповнолітніх. Та обставина, що кількість таких ДТП і число постраждалих у них на скількись там відсотків постійно зменшується, втішає мало, бо трагедія навіть однієї дитини переважає всі позитивні тенденції міліцейської статистики. Тим паче, що за кожним пов’язаним з малюками нещастям стоїмо ми, дорослі, і не лише батьки з дідусями-бабусями, вчителі та вихователі, а й просто перехожі чи ті, хто береться керувати автотранспортом.

Вивчаючи причини дитячого дорожньо-транспортного травматизму, фахівці, окрім усього іншого, вже давно помітили, що юним учасникам руху бракує знань та вмінь безпечної поведінки на вулицях і дорогах. При цьому вони за всякої нагоди наголошували, що в Україні хронічно не вистачає тематичних наочних посібників і спеціальної літератури, які б не лише виховували в молодого покоління повагу до Правил дорожнього руху, а й у цікавій, незаформалізованій формі навчали б дітвору безпечної поведінки на вулиці.

У цьому плані, що називається, крига скресла: виконуючи відповідні розпорядження і постанови уряду, Центр безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України за підтримки Державтоінспекції й Міносвіти у співпраці з видавництвом «Поліграф Сервіс» розробили навчально-методичний комплект «Безпека дорожнього руху — це життя!», покликаний допомогти вчителям навчати школярів 1—9 класів основ безпечного руху, прищепити дітям навички дисциплінованого пішохода, а згодом, цілком можливо, і стати законослухняним водієм транспортного засобу.

Днями в МВС за участі міністрів внутрішніх справ Віталія Захарченка та освіти і науки Дмитра Табачника його презентували громадськості. До розробки увійшли комплекти яскравих тематичних плакатів для вивчення учнями Правил дорожнього руху, методичні рекомендації для вчителів з коментарями на кожен із запропонованих 17 уроків, рекомендації з організації діяльності загонів юних інспекторів руху, а також навчальні посібники для проведення позакласних заходів та уроків з предмета «Основи здоров’я». Останні нагадують альбоми-розмальовки з дотепними поясненнями та завданнями, які легко читати. Весь комплект виготовлено на високому поліграфічному рівні, тому його буде приємно взяти в руки і дітям, і дорослим.

— Запропонований матеріал розроблено відповідно до чинних Правил дорожнього руху на основі багаторічних досліджень фахівців Державтоінспекції, педагогів-практиків та інших спеціалістів у сфері гарантування безпеки дорожнього руху, — пояснив один з авторів-упорядників, начальник ЦБДР генерал-майор міліції Сергій Будник. — Вправи для школярів різного віку також різняться: якщо для молодших класів їх подано у формі гри і цікавих оповідок та вікторин, старшим запропоновано складніші творчі завдання з елементами правових знань. Але всі вони покликані допомогти кожному школяреві навчитися безпечної поведінки у складних умовах сучасного дорожнього руху.