КОМУНАЛКА

Гарантія заощадження — скорочення втрат  і безаварійна робота трубопроводів при транспортуванні тепла

Уряд жорстко контролює ситуацію з тарифами на житлово-комунальні послуги. В кожному регіоні працюють робочі групи, які перевіряють економічну обгрунтованість тарифів та, в разі знаходження порушень, звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури для вжиття відповідних заходів. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, коментуючи питання тарифів в Україні під час робочої наради «Реконструкція тепломагістралей ТЕЦ-5», що відбулася на цьому об’єкті Київенерго.

Урядовець зазначив, що завдяки цим заходам, зокрема, сільська рада с. Руська Лозова Харківської області 30 липня скасувала своє рішення про підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення. Олександр Вілкул наголосив: «Там, де є порушення закону, необхідно діяти жорстко і оперативно. Там, де працюють ринкові механізми, необхідно йти через модернізацію та інвестиції. Тільки таким чином ми зможемо забезпечити наших громадян якісними і доступними комунальними послугами».

Також віце-прем’єр підкреслив, що урядом впроваджуються енергозберігаючі технології, здійснюється перехід на альтернативні види палива та зменшуються витрати на виробництво й транспортування тепла. Нині в теплових мережах його втрачається близько 25%.

«Під час підготовки до нового опалювального сезону в Україні буде замінено 471 кілометр тепломереж, 66% (312 кілометрів) з яких уже оновлено. У столиці Київенерго за інвестиційною програмою замінить на нові 32 кілометри трубопроводів. Завдяки цьому втричі зменшаться втрати тепла на модернізованих ділянках», — сказав Олександр Вілкул.

За його словами, важливим шляхом для утримання стабільних тарифів на ЖКГ є зменшення втрат і безаварійна робота трубопроводів при транспортуванні тепла. Тож, зокрема, в Києві триває реконструкція двох ділянок магістральних трубопроводів ТМ-3 й ТМ-4 Теплоелектроцентралі-5 (ТЕЦ-5) компанії «Київенерго». Загалом ці трубопроводи забезпечують теплом понад 3000 споживачів, серед яких житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки. В результаті реконструкції двох магістралей буде замінено майже 700 метрів зношених труб на сучасні, попередньо ізольовані сталеві та пластикові труби, захищені від шкідливої дії води й тепла. Вже замінено близько 400 метрів цих магістралей.

Термін експлуатації нових труб становить 50 років, що вдвічі більше за старі. Завершення реконструкції та введення в експлуатацію цих ділянок заплановано на початок IV кварталу 2013 року.

Загалом у 2013 році Київенерго за інвестиційною програмою замінить на нові 32 кілометри труб (у двохтрубному вимірі), з яких 7 кілометрів магістральних трубопроводів великих діаметрів (500—1200 міліметрів) та 25 кілометрів розподільчих мереж.

«Завдяки реконструкції тепломережі буде втричі зменшено втрати тепла на цих ділянках, підвищено безаварійність тепломереж, що сприятиме підвищенню якості теплопостачання громадян і енергоефективності всієї тепломагістралі, а також — збереженню стабільності тарифів на теплопостачання», — передає слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»