МОВА. «Дивослово» та «Козацька слава» стали кращими серед шкільних гуртків плекання української мови у Луганську. «Ідея створення шкільних гуртків плекання української мови потрапила до України з учительської діаспори українців у США, і добрий задум знайшов шляхи реалізації саме в нашому місті, яке традиційно вважають досить зрусифікованим. Тим часом  цей стереотип не має підтвердження. Просвітницькі осередки освітян та учнів уже одинадцять років діють на базі 23 середніх шкіл обласного центру, і кількість охочих навчатися української за програмою, яку розробили луганські освітяни, стрімко зростає», — каже координатор міського об’єднання шкільних гуртків плекання української мови, директор міського Палацу позашкільної роботи Олександр Олинський.

За його словами, відкриті засідання гуртківців на рівні міста відбуваються щомісяця. Теми таких заходів визначають з урахуванням численних пропозицій і від учителів української мови та літератури, і самих учнів, які  удосконалюють свої знання державної мови. Тож цього року проведено мовний КВК «Не бійтесь заглядати  у словник!», вечори пам’яті українських поетів Христі Алчевської та нашого сучасника Івана Низового, творча зустріч із поетесою Ганною Гайворонською. Також уперше започатковано міський фестиваль української пісні «Краю світанковий», у якому взяли участь представники майже половини луганських шкіл.

Помітна активізація роботи стала однією із провідних тем ХІ з’їзду гуртківців. Ухвалене рішення про нагороду кращих учасників унікального просвітницького руху дітей і дорослих теж виконали творчо: кращих наставників нагородили медалями з… глини, які спеціально до з’їзду виготовили вихованці народної «Керамік Арт-студії», що діє на базі міського Палацу позашкільної роботи.