СПОЖИВЧИЙ РИНОК. Упродовж першого півріччя Держспоживінспекція та її територіальні органи перевірили близько 1255 тонн продовольчих товарів, зокрема хлібобулочних, макаронних і кондитерських виробів, цукру, рибо- та молокотоварів, масложирової та плодоовочевої продукції, чаю та кави, продуктів дитячого харчування, яєць курячих, зокрема 146 тонн м’ясної продукції.

Забраковано та знято з реалізації 40% перевіреної  кількості. Причиною цього стало: брак супровідних документів щодо якості та безпеки — 51% випадків; брак інформації про товар — 43%; невідповідність вимогам нормативних документів — 27%; вичерпаний термін придатності — 2%.

«У ситуації, що склалася на споживчому ринку України, звертаюся до споживачів: не будьте байдужими до свого здоров’я та здоров’я ваших близьких. Адже якщо ви помітили продукцію, термін придатності якої минув, а також зафіксували факт порушення правил торгівлі суб’єктами господарювання і не звернулися до Держспоживінспекції чи її територіальних органів, ви допомагаєте недобросовісним підприємцям продовжувати завдавати моральної, а іноді й фізичної шкоди, на яких вони заробляють собі прибуток. Споживча самосвідомість у таких випадках повинна бути на першому місці», — наголошує очільник відомства Сергій Орєхов.

Для подолання негативних тенденцій на споживчому ринку проводиться й державний контроль за якістю й безпекою продовольчих товарів і продукції ресторанного господарства. За означений період перевірено понад 5,6 тисячі суб’єктів господарювання у цій сфері, повідомляє прес-служба Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Попри постійну роботу, ситуація на споживчому ринку залишається складною. Суб’єкти господарської діяльності не забезпечують дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів», порушують правила торговельного і побутового обслуговування та санітарні норми. Майже на кожному перевіреному підприємстві встановлено факти реалізації товарів без необхідної доступної, достовірної і своєчасної інформації про товари, без документів, що засвідчують їх якість, реалізацію товарів, які не відповідають вимогам нормативних документів, з терміном придатності, який минув. Трапляються випадки обману та обрахунків споживачів», — констатував Сергій Орєхов.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»