«ПОКАТАЛИСЯ»

Звільнені четверо донецьких міліціонерів, які перевищили свої службові повноваження 

На узбіччі автодороги Донецьк—Запоріжжя виявили тіло невідомого чоловіка середніх років. З’ясувалося, що це 41-річний житель одного із сіл Мар’їнського району. Напередодні він зник з дому за майже детективних обставин: до двору під’їхав автомобіль, у якому були його 26-річний кум та четверо незнайомців, двоє з яких у чорному спецодязі, масках та з автоматами. Після розмови на підвищених тонах та штовханини господареві одягли наручники, посадили в салон і повезли у невідомому напрямку. Як виявилося, назавжди.

Цим подіям передувала сварка потерпілого зі своєю дружиною. Чоловік, свідчить його половина, кілька днів поспіль пиячив, вів себе відповідно, і тому вона поїхала перечекати пік сімейної кризи до куми у Донецьк. Телефонні дзвінки з дому з лайками та погрозами «дістали» не тільки її, а й куму з кумом. Останній спробував втихомирити буяна спершу по телефону, а потім особисто. В село вирішив їхати не один – покликав «не в службу, а в дружбу» на підмогу знайомого правоохоронця, який у свою чергу прихопив ще трьох колег. Існує припущення, що таким чином вирішили просто полякати нетверезого дебошира. До речі, всі четверо — 1989–1992 років народження, працювали в міліції менше року і на цей момент перебували не на службі. 

Тепер уже колишні правоохоронці розповідають свою версію розвитку подій, що розпочалися після того, як з потерпілим не вдалося домовитися «по-доброму». «Ми посадили його в автомобіль і повезли в Донецьк до дружини. Дорогою потерпілий вів себе неадекватно. Авто зупинили, намагалися його вгамувати, але марно, і тоді чоловік самостійно пішов у бік місця свого проживання трасою Донецьк—Запоріжжя».

Після виявлення на узбіччі трупа судово-медична експертиза встановила, що смертельні травми потерпілий отримав унаслідок ДТП. На його тілі, одязі та речах залишилася фарба «синій металік», а на дорозі — скло від розбитої фари. Правоохоронці зараз розшукують водія автомобіля, під колесами якого загинула людина, а четверо «миротворців» опинилися в

СІЗО. Їх звільнили з правоохоронних органів і тепер справу розглядають у прокуратурі Донецької області. Триває досудове розслідування. Підозрюваним інкримінують ч.2. ст.365 КК України (перевищення службових повноважень), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

…Тим часом Петровський районний суд Донецька виніс вирок міліціонерам, які також, м’яко кажучи, перевищили свої повноваження в червні минулого року, коли, помітивши на автостанції «Трудовська» чолов’ягу з пляшкою пива, взялися його «виховати». Привели до опорного пункту міліції і добряче віддубасили: експертиза зафіксувала численні побої та зламані ребра. Цього колишнім офіцерам міліції та їхнім підлеглим виявилося замало — чоловіка ще й з∂валтували гумовим кийком. Головний учасник брутальної наруги не уникнув відповідальності — дільничний інспектор опинився за гратами на 10 років, позбувся звання і мусить сплатити штраф 20 тисяч гривень. Його співучасники — колишні старший дільничний інспектор, підполковник міліції та військовослужбовець — позбавлені волі відповідно на 5 і 4 роки з випробувальним терміном на 3 роки. До речі, засуджені вини не визнали, мовляв, нікого не били й не ∂валтували, а тільки складали протокол. Прикметно, що не в захваті від рішення райсуду і прокуратура Донецька, яка називає вирок м’яким і має намір оскаржувати його в апеляційному суді. «Позиція державного обвинувача — реальна міра покарання для всіх підсудних», — повідомили «УК» в міській прокуратурі.