НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Невідомо, скільки ще пролежав би у Галичі арсенал боєприпасів, якби один газда не взявся до новобудови

Цьогоріч піротехніки Головного управління МНС в Івано-Франківській області зібрали і знешкодили близько п'яти сотень застарілих боєприпасів. А нещодавно повоєнний спадок виявили майже в центрі містечка Галич. Сорокап'ятирічний власник присадибної ділянки під час проведення будівельних робіт натрапив на незвичайний предмет. Чоловік був переконаний, що це старий повоєнний снаряд, тож одразу повідомив міського голову. Той - рятувальників.

Працівники групи піротехнічних робіт Головного управління МНС, окрім знайденої господарем протитанкової міни, виявили та вилучили із землі ще 69 одиниць поржавілих боєприпасів: 62 мінометні міни, 5-протитанкових, 3 ручні гранати та шість сотень патронів.

Городяни стверджують: такий "урожай" вибухівки знайдено не випадково. У свій час тут був порт річки Дністер, портові підвали та різні склади. За словами фахівців МНС, ситуація ускладнювалася тим, що знахідка була виявлена в районі щільної забудови і неподалік місцевого ринку. Вона становила чималу небезпеку - зона ураження в разі вибуху одного зі снарядів складала близько 50 метрів. Однак операцію проведено успішно.

Це, на жаль, за словами спеціалістів, не останні сліди минулих воєн, тому важливо дотримуватися певних правил у випадку виявлення "скарбів" минулого. Про небезпеку слід одразу ж повідомити місцеві органи державної влади, оперативно-рятувальну службу та міліцію. Обов'язково огородити і забезпечити охорону місця знахідки. У жодному випадку не можна переміщати чи рухати з місця вибухонебезпечний предмет, треба припинити роботи, не торкатися і не розбирати, не розпалювати вогнище ближче 100 м від знахідки.