Свого часу саме Міністерство юстиції й Кабінет Міністрів були тими органами, які першими приймали рішення щодо внесення на розгляд законопроекту «Про відновлення довіри до судової системи». Адже за ним передбачено очищення судової системи від тих суддів, які ухвалювали політично вмотивовані рішення, а також від тих членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які фактично самоусунулися від своїх обов’язків і не реагували на винесення протизаконних рішень проти наших громадян.

Довіру до судової системи потрібно негайно відновлювати. Фото УНIAН

— Без термінового ухвалення такого закону, без перевірки суддів і вилучення із судової системи тих осіб, які не мають права виносити рішення іменем України, ми не відновимо довіру до судової системи, — зазначив міністр юстиції Павло Петренко під час брифінгу, який відбувся в Кабінеті Міністрів. — Така моя позиція як громадянина України дуже чітка. Проте я виступаю проти застосування сили. Загальновідомо, що днями відбувалися певні події біля Верховного суду. З’їзд суддів не відбувся, але після того певні особи почали прориватися до кабінетів суддів ВСУ, застосовувати до них силу, фактично чинити фізичний вплив, сталося побиття деяких суддів ВСУ. Це неприпустимо! Хочу нагадати, що ВСУ — єдиний орган, який було усунуто режимом президента Януковича від вчинення правосуддя. Це той орган, який 2004 року не визнав Януковича президентом. І тоді цей орган фактично був позбавлений свого конституційного права здійснювати правосуддя.

Будь-яке насильство до суддів, як і загалом до громадян нашої країни, — це точно не європейський вибір і не ті цінності, які ми сповідували, стоячи на Майдані.

— Я був на багатьох судових процесах, коли засуджували наших активістів, і в мене стискалися кулаки, коли деякі псевдосудді виносили незаконні рішення. Але я сприймаю як провокацію, коли до людей похилого віку — суддів ВСУ, тих, хто не мав жодного стосунку до політичного переслідування, тих людей, які приймали рішення іменем України всупереч командам, які надходили від попередньої влади, — застосовують силу, — наголосив міністр.

Адже після сутички під будівлею ВСУ, де мав відбутися з’їзд суддів, на проросійських каналах з’явилися сюжети, в яких розповідали, що, мовляв, у нашій країні нестабільна ситуація і б’ють суддів.

— Міністерство юстиції засуджує такі дії. Гадаю, ніхто не підтримує фактів розправи. Тому сьогодні надзвичайно важливо, щоб парламент ухвалив закон «Про відновлення довіри до судової системи», а разом з ним закон про антикорупційне бюро як орган, який повинен провести перевірку всіх державних чиновників. А також закон про посилення боротьби з корупцією в рамках виконань наших зобов’язань щодо безвізового режиму. Ці закони, можливо, незручні для когось із суддівської системи чи парламенту, але без них ми не зможемо зупинити самосуд і розправи на вулиці, — впевнений Павло Петренко. — Будь-які перевірки, а також вчинення санкцій до певних осіб і питання щодо їх люстрації мають проходити виключно в межах закону. Я вважаю, що цей пакет законів має бути проголосований невідкладно, щоб ми могли стабілізувати роботу, зокрема в судовій системі.

Так само повинні невідкладно відбутися процедури щодо перезавантаження ВРЮ, ВККСУ, Конституційного суду — тих органів, які покликані виконувати свої конституційні обов’язки. В них не повинні бути представлені працівники, яких призначав попередній режим. Будь-яке відтягування в часі прийняття цих рішень фактично залишає людей на своїх посадах. Люди, причетні до провокації, мають понести відповідальність.