Для жінок парфуми і квіти найкращі подарунки до свята. Фото з сайту parfum-binco.com.ua.Для чоловіків настає «гаряча пора» – 14 лютого день Святого Валентина, а там і 8 Березня не за горами. Час подбати про подарунки для представниць чарівної статі. Як же їм догодити?

По-перше, класичним подарунком залишаються парфуми. Відкриємо маленький секрет економії: дешевше парфуми купувати в Інтернеті. 

По-друге, під час вибору подарунка не забудьте про квіти. При цьому не обов’язково обмежитися букетом зрізаних квітів. Хочете зробити коханій сюрприз? Подаруйте і посадіть під її вікнами квітуче деревце – і щовесни воно радуватиме її цілим морем розквітлих пелюсток! При цьому за ціною такий презент практично не відрізняється від звичайного букета, який проживе не більше тижня.

На що звертати увагу під час вибору декоративних рослин, розповіла фахівець відділу дендрології чернівецького ботанічного саду Марія Виклюк.

Багато декоративних рослин мають на коренях бульбочкові бактерії, які нагадують намистинки. Серед таких бобівник або рокітник. Якщо на їх саджанцях таких намистинок немає, вони погано прийматимуться. Цінний рокітник тим, що його жовті, схожі на акацієві квіти, цвітуть у другій половині літа і восени, коли більшість інших декоративних рослин вже відцвіло.

Магнолія, висаджена з насіння, зацвітає у віці від 8 до 15 років. А розмножена черенком – значно раніше. Закладанню квітів сприяє внесення калійних і фосфорних добрив. Однак не потрібно підживлювати зовсім молоді деревця, інакше ті підуть в інтенсивний ріст.

Магнолія Суланжа, яка розцвітає навесні, потребує добре захищеного від вітру місця, не росте на глинистих та інших бідних грунтах, а від вапна може загинути. Це великий кущ, і щоб надати йому форму деревця, рекомендують обрізати нижні пагони. Магнолія Суланжа – рослина гібридна, тому не можна точно передбачити, який колір квітів матиме саджанець: від рожевуватих до бордових. Так само непередбачувана півонія деревовидна. Якщо рослина розмножена черенком, вона збереже колір квітів материнського куща, якщо насінням – як правило, ні.

Мирослава СКОРОБАГАТЬКО
для "Урядового кур'єра"