Микола ЄВДОКИМЕНКО
для «Урядового курєру»

СИТУАЦІЯ. Надзвичайно висока вартість електроенергії для Нікопольського заводу феросплавів, постійний ріст цін на сировину, та зниження попиту на феросплави через падіння виробництва металургійної продукції в Україні й за кордоном  може призвести до повної зупинки цього підприємства.

«Питання вартості електроенергії для флагмана української феросплавної галузі  стало життєво важливим. Якщо протягом минулого року, не дивлячись на постійний ріст вартості електроенергії в Україні, підприємство виживало, то це відбувалося з однієї елементарної причини - металурги  закуповували певні обсяги продукції НЗФ. Нині ситуація з попитом на неї змінилася в гірший бік, - зазначає виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

Нагадаємо, лише за останніх чотири місяці вартість електроенергії для НЗФ зросла на 6,78% і становить 99 доларів за 1 МВт.г. 

«Основна спеціалізація Нікопольського феросплавного – виробництво силікомарганцю. Частка електроенергії в його собівартості минулого року знаходилась на рівні 25 %. Така ситуація давала можливість підприємству працювати, утримувати працівників, їх сім’ї, платити суттєві кошти в бюджети всіх рівнів і бути помітно присутніми  на зовнішніх ринках.  Передусім завдяки оптимальному балансу собівартості продукції і обсягам виробництва. Однак, починаючи з березня цього року ситуація різко погіршилася  внаслідок відсутності замовлень, тобто збуту, зростанню всіх складових собівартості й особливо електроенергії. Окрім того неможливо до безкінечності завантажувати склади готової продукції. Внаслідок цього її випуск було знижено з 65 тисяч тонн до 22 тисяч тонн в місяць. За такого низького завантаження виробничих потужностей підприємства виробництво стає нерентабельним, - зазначає Сергій Кудрявцев. На його думку, за такої ситуації не викликає сумніву необхідність приєднання Нікопольського феросплавного до Меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств і надання підприємству економічно обґрунтованої ціни на електроенергію. Адже саме після прийняття Кабміном постанови про підтримку електрометалургійної галузі й підписання згаданого Меморандуму змогли відновити свою роботу Запорізький та Стахановський заводи феросплавів.

За підрахунками фахівців у випадку повної зупинки НЗФ лише держбюджет щорічно недоодержуватиме понад 250 млн. грн. Окрім того, додатково з державної казни доведеться виплатити 190 млн. грн. у вигляді допомоги працівникам НЗФ по безробіттю. А кошти, яких не дорахується енергоринок  через зупинку НЗФ  обраховуватимуться  мільярдами.