ІНВЕСТИЦІЇ. У рамках 7-го засідання українсько-німецької Групи високого рівня з економічного співробітництва Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул провів серію зустрічей з представниками німецького уряду і ділових кіл.

Олександр Вілкул як співголова українсько-німецької групи з української сторони підкреслив, що Україна має найбільший обсяг торгового обороту серед усіх країн ЄС саме з Німеччиною і закликав німецьку сторону бути провідником євроінвестицій в Україну, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

«Ми вдячні Німеччині за величезний внесок в економічний розвиток України. У той же час ми бачимо великий потенціал для вкладення німецьких інвестицій в ключові галузі економіки України і запрошуємо Німеччину бути провідником євроінвестицій в нашу країну»- сказав Олександр Вілкул.

Державний секретар Федерального міністерства економіки та технологій Німеччини Анні Рут Геркес, яка очолює засідання українсько-німецької групи з німецької сторони підтвердила зацікавленість Німеччини в розширенні економічного співробітництва з Україною.

«Робота нашої Групи повинна сприяти розвитку взаємовідносин між нашими країнами, в тому числі, розвитку перспективних напрямів. Особливо це стосується подальшого наближення України до Євросоюзу», - сказала Ганна Рут Геркес.

Сторонами було обговорено питання створення спільної українсько-німецької торгової палати, що дозволить збільшити товарообіг і забезпечить економічну інтеграцію України. Також німецькою стороною надається підтримка в створенні в Україні експертно-кредитного агентства. Його метою є підтримка українських виробників за кордоном. Буде використаний німецький досвід і залучені експерти.

«Розвиток економічної дипломатії є важливим чинником європейської інтеграції України», - сказав Олександр Вілкул. «Моє завдання як державного менеджера - створення умов для інвестування в інфраструктуру, залучення сучасних технологій у ЖКГ. Зокрема, це стосується впровадження енергозберігаючих технологій та сучасних систем регіонального управління, в тому числі комунальним господарством», - зазначив він.

Важливими галузями для співпраці були визначені енергетика, захист клімату і навколишнього середовища, будівництво, сільське господарство, співробітництво в банківському секторі. Особливу увагу було приділено обговоренню можливостей німецьких інвестицій у розвиток дорожньої інфраструктури України.

«Німецький досвід у дорожньому будівництві є, безперечно, кращою міжнародною практикою. Україна зацікавлена в залученні німецьких технологій і фінансових ресурсів. В умовах світової кризи це може стати точкою зростання якості українських доріг, а також української, німецької та європейської економіки», - сказав Віце-прем'єр-міністр України.

У рамках програми Олександр Вілкул провів зустріч з Парламентським державним секретарем Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних установок Німеччини Урсулою Хайнен-Ессер.

Під час зустрічі з німецькою стороною було обговорено питання реалізації в Україні пілотного проекту «Енергоефективне місто» в місті Жовква Львівської області.

Реалізація проекту передбачається за методичної та фінансової підтримки Німеччини. «Надалі ця модель управління комунальним господарством буде масштабована, використана, і в інших містах України. Наше завдання - використати кращі європейські практики для модернізації української інфраструктури», - сказав Олександр Вілкул.

На зустрічі з Прем'єр-міністром Федеральної землі Бранденбург Маттіасом Платцеком Олександр Вілкул підкреслив, що ця робота може і повинна здійснюватися, як на міждержавному рівні, так і на регіональному - між федеральними землями Німеччини та областями України.

«У квітні 2013 року в Дніпропетровську (Україна) пройшла Конференція Асамблеї Європейських регіонів. У ній взяли участь більше 200 представників 25 регіонів країн ЄС. Це підтверджує правильність обраної стратегії. На рівні регіонів євроінтеграція України активно реалізується. І альтернативи їй немає, - сказав Олександр Вілкул. - Впровадження європейських стандартів у регіональному управлінні підвищує інвестиційну привабливість українських областей, а значить, сприяє розвитку економіки, створенню нових робочих місць, зростанню заробітної плати, підвищенню соціальних стандартів».

Під час засідання українсько-німецької Групи високого рівня обговорювалися і питання енергетичної безпеки. Зокрема, це стосувалося залучення німецьких банків для фінансування модернізації української ГТС. Наразі Дойчебанк вже відкрив кредитну лінію в 53,5 млн євро для модернізації компресорної станції «Бар» газопроводу «Союз».

Також Німеччина підтримала позицію української сторони щодо узгодження позицій інших держав та підписання нової кліматичної Угоди, яка замінить Кіотський протокол. У новій угоді має бути збережений особливий статус країн із перехідною економікою. Це закріплено в положеннях Рамкової конвенції ООН і Кіотському протоколі.

За результатами роботи україно-німецької Групи високого рівня з економічного співробітництва було підписано Заяву про наміри Міністерства регіонального розвитку України і Федеративного міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних установок Німеччини. У його рамках фіксуються наміри обох сторін про спільний розвиток інфраструктури та впровадженні енергозберігаючих технологій на регіональному та комунальному рівнях, а також у сфері будівництва.

Також сторони підписали Спільну міжурядову заяву про продовження співпраці з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва України.

ДОВІДКОВО

Станом на 1 січня цього року в економіку України залучено 6,32 млрд. дол. США інвестицій з Німеччини, що складає 12% від загального обсягу іноземних інвестицій в Україну. На території України зареєстровано близько 1,5 тис. підприємств з німецьким капіталом. 84% німецьких інвестицій (більше 5,4 млрд. дол. США) спрямовані в промисловість.

«Німеччина була і залишається одним з головних інвестиційних і торгових партнерів України. ФРН на 3-му місці серед країн світу за обсягами зовнішньоторговельних операцій з Україною після Росії та Китаю та на 2-му місці після Кіпру за обсягами прямих інвестицій в нашу країну. Українсько-німецьким стосункам не заважає несприятлива кон'юнктура ринків. Ми змогли зберегти високі обсяги торгових операцій між нашими країнами в 2012 році - на рівні 9,4 млрд. дол. США, втративши лише 0,6% обігу в порівнянні з 2011 роком», - сказав Олександр Вілкул.