Будівництво надсучасного норвезького криголама «Кронпринц Хокон», чиїм основним завданням має стати дослідження арктичних широт, завершиться у 2016 році. Про це заявила міністр рибного господарства країни фьордів Елізабет Аспакер, виступаючи в понеділок на відкритті міжнародної конференції «Арктичні рубежі» у норвезькому Тромсе, передає УНІАН з посиланням на  ИТАР-ТАСС.

Для Норвегії це найбільше в її історії вкладення коштів у морський дослідний проект. Новий криголам дозволить не тільки вести моніторинг екологічної обстановки в Арктиці, але і продовжувати розвідку вуглеводневих ресурсів у високих широтах, – підкреслила міністр.

Як зазначила Аспакер, контракт на будівництво стометрового судна, розрахованого на півторамісячне автономне плавання, був укладений з найбільшим суднобудівником Італії – компанією Fincantieri. Вартість будівництва криголама, спроектованого британською Rolls-Royce Marine, повинна скласти 1,4 млрд крон ($227 млн). За втілення проекту в життя відповідає норвезький Інститут морських досліджень у Бергені.

Після завершення будівництва на генуезькій судноверфі судно буде передано Норвезького полярного інституту і, як очікується, здійснить своє перше арктичне плавання у 2017 році.

«Кронпринц Хокон», названий на честь спадкоємця норвезького престолу, повинен стати одним з найбільш високотехнологічних криголамів у світі. Він буде побудований з урахуванням суворих екологічних стандартів, щоб чинити мінімальний вплив на навколишнє середовище під час плавання.