Чи не вперше за останні роки доводиться чути не скарги на брак найнеобхіднішого для роботи, а констатацію повного забезпечення ліками і пальним бригад екстреної медичної допомоги. Про це говорив на відеоконференції, яку проводили в Будинку уряду, перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качук. Про це саме повідомляли учасники зустрічі з місць. Зокрема у Львівській області — Центр екстреної медичної допомоги, Львівська та Дрогобицька станції швид кої медичної допомоги, створені як самостійні юридичні особи, що фінансуються із обласного бюджету. У Дніпропетровській області — Центр екстреної медичної допомоги та шість станцій функціонують як окремі юридичні особи, теж фінансуються з обласного бюджету.

Центри у Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Харківській областях, розміщені в приміщеннях із достатньою площею. Завершуються ремонтні роботи приміщень оперативно-диспетчерської служби в Дніпропетровській та Одеській областях, у Львівській та Харківській областях уже завершені.

У Центрах функціонують навчально-тренувальні відділи, які оснащені тренажерами та обладнанням для моделювання і відпрацювання навичок надання екстреної допомоги хворим і постраждалим. За дев’ять місяців цього року підготовлено значну кількість лікарів, фельдшерів і медиків для роботи. Проте зазначалося, що потрібно залучати якомога більше осіб, які підлягають навчанню згідно зі своїми професійними обов’язками.

Проведена інвентаризація наявних радіочастот на території України. Ці матеріали передані до Генерального штабу для закріплення за центрами екстреної медичної допомоги. Охорона праці в Центрах організована на належному рівні згідно з чинними вимогами та законодавчими актами. Всі співробітники центрів застраховані від нещасних випадків на транспорті та при виконанні службових обов’язків.

Олександр Качур повідомив, що найближчим часом центри екстреної медичної допомоги одержать нові автомобілі, на їх закупівлю виділено 922 мільйони гривень. Перші — до кінця нинішнього року, решта — до березня 2014 року.

Всі учасники зустрічі велику увагу приділили забезпеченню терміну доїзду бригад на виклик, а також боротьбі з надуманими викликами.

Аби екстрена справді відповідала своєму призначенню, треба, щоб населення розуміло її відмінність від швидкої допомоги. Роботу ускладнює одноканальний зв’язок за телефоном 103. Тому в Харківській області екстрену допомогу можна викликати за телефоном 112 — так об’єднали її із службою порятунку.

Йшлося також і про посилення соціального захисту лікарів. Зокрема працівникам екстреної служби з 1 жовтня передбачені надбавки до зарплати за напруженість і складність роботи. Тим часом в обласних бюджетах вони не передбачені.