МИТНИЦЯ. Цей міжнародний пункт пропуску, найбільший на кордоні з Білоруссю, днями було урочисто введено в експлуатацію. Його пропускна спроможність з 2008 року (початку реконструкції) зросла утричі. Відтак, щодоби митне оформлення тут зможуть пройти 400 вантажних і 1300 легкових автівок, 80 автобусів і 5 500 громадян. Усе це створює додаткові привабливі можливості для реалізації транзитного потенціалу України і Чернігівської області зокрема.

На реконструкцію було витрачено з держбюджету 40,2 млн грн у рамках Програми підготовки до Євро-2012. Посилення цього напрямку було обумовлене постійним зростанням вантажопотоку і обсягів товарообігу України з Республікою Білорусь. Уже за 5 місяців цього року він зріс на 30% та становить майже $3 млрд, повідомляє Держмитслужба.

Нагадаємо, «Нові Яриловичі» — це найпотужніший автомобільний пункт пропуску на кордоні з Республікою Білорусь. Він розташований на 9-му міжнародному транспортному коридорі, що поєднує вісім країн (Фінляндію, Росію, Білорусь, Україну, Молдову, Румунію, Болгарію, Грецію). Майже третина його — 1000 км з 3500 — проходить територією України. «Нові Яриловичі»  забезпечують пропуск 55% усіх громадян, що перетинають українсько-білоруський кордон у зоні діяльності Чернігівської митниці та 20% від загальної кількості громадян, які взагалі перетинають митний кордон з Білоруссю. 

Галина РАДІОНОВА 
для «Урядового кур’єра»