СПРАВА №

Переможець тендерних процедур провертав незаконні операції

3,4 мільйона гривень не сплатили до бюджету спритники, які підпільно виготовляли паливно-мастильні матеріали в Сумах. А передувала розкриттю афери тривала і копітка робота оперативників головного управління Міністерства доходів і зборів у Сумській області.

Як повідомила прес-служба відомства, правоохоронці оперативним шляхом «вийшли» на оптового реалізатора нафтопродуктів. Товариство, що ставало неодноразовим переможцем тендерних процедур та постачало пальне державним і комунальним підприємствам області, провертало незаконні операції за участю фіктивних фірм, на рахунках яких і ховало левову частку своїх прибутків. Так було незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ і до бюджету не сплачено великих сум.

На підпільному міні-заводі виробляли пальне. Фото з сайту vchaspik.ua

З питаннями щодо законності діяльності підприємства працівники Міндоходів вийшли з перевіркою на оптову базу підприємства, а виявили там… підпільний міні-завод. Із сировини сумнівної якості, додаючи відповідні компонент (присадки), підпільники виготовляли бензин різних марок.

Попередньо з’ясовано, що сировину для виробництва високооктанового бензину завозили контрабандним шляхом з Російської Федерації, а також копалень, розташованих на території Сумської й Полтавської областей. Нині відпрацьовують усі варіанти її незаконного постачання на підпільне виробництво.

Виявлено чорнову технічну документацію, що відтворює весь підпільний паливний цикл, бухгалтерські документи, у яких відображені масштаби виробництва і реалізації фальсифікату.

Правоохоронці вилучили близько 100 тисяч літрів пального вартістю мільйон гривень, ємності для його зберігання, автозаправні блоки, виробниче обладнання, автотранспорт, вимірювальні засоби тощо. За фактами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах  (ст. 212 ч.3 Кримінального кодексу України), а також незаконного виготовлення підакцизних товарів з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво (ст. 204 ч.2 ККУ), відкрито кримінальне провадження.