СВОЯ КВАРТИРА. Перший будинок цілого мікрорайону на житловому масиві  Лівобережний-3 у Дніпропетровську будується в рамках державної програми «Доступне житло». Його планують здати вже у вересні. Наразі оголошено тендер на будівництво ще трьох будинків. А взагалі за проектом тут мають зрости 16 сучасних п’ятиповерхівок на понад тисячу квартир, які можна буде придбати за пільговим кредитом. Це житло матиме сучасне планування, автономне опалення.

Вартість квадратного метра у новобудові становитиме не більше 5 тисяч гривень. Це щонайменше на третину нижче за середньоринкову ціну. Так, квартира площею 60 кв.м коштуватиме приблизно 300 тис. грн. А ринкова вартість житла в цьому районі — 8 тис. грн за 1 кв.м, тобто така ж сама квартира обійшлася б у 480 тис. грн.

Здешевити житло вдається завдяки низці чинників. По-перше, проект будівництва розроблений за кошти обласного бюджету. По-друге,  забудовнику земельна ділянка відведена безкоштовно. По-третє, комунікації і мережі до неї підводяться за рахунок бюджетних коштів або за кошти власників мереж.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул зазначив, що в області проект «Доступне житло» розпочався ще торік. «Маємо різноманітні типові проекти, які можемо запропонувати будівельникам: і під газобетон, і під моноліт, і під цеглу. Ці проекти готові надати і в інші регіони. Ми вже за них заплатили,  «прив’язочку» зробите самі, — запропонував Олександр Вілкул колегам на презентації будівництва. — А здешевлення за рахунок безкоштовного надання землі та підведення комунікацій дасть можливість людям із задоволенням купувати житло».

Сьогодні на Дніпропетровщині затверджено перші сім будинків, у яких помешкання можна придбати за програмою пільгового іпотечного кредитування. Це 872 квартири у Дніпропетровську, Новомосковську, Дніпропетровському та Петриківському районах. Ще 447 квартир у шести будинках Дніпропетровська, Нікополя, Павлограда та селища Царичанка перебувають на розгляді Міжвідомчої комісії Мінрегіону. Також готуються матеріали ще по трьох об’єктах житлового будівництва, а це 270 квартир.