Від спеціалістів доводилося чути, що одні з кращих хакерів у світі — українці. Виходить, потенційно мозок ще той. Разом з тим відомо: якщо кмітливість вподобала вірус, то насамперед «вчаться» на своїх. У цьому році працівниками міліції на території Вінницької області зареєстровано майже 50 випадків, коли громадяни ставали жертвами кіберзлочинців.

Якщо кілька років тому використання комп’ютерів здебільшого було зумовлене специфікою роботи, то тепер вони стали такою звичною річчю, як, скажімо, понад півстоліття тому було дротове радіо в домі. Тоді малюк міг увімкнути радіо, а сьогодні багато дошкільнят самостійно граються в комп’ютері (деякі з батьків цим хваляться). А для дорослих він — щоденник, порадник, зв’язківець, права рука для покупок в Інтернеті та проведення розрахунків через комерційні банки за системою дистанційного обслуговування. Та звідусіль вигідний! Разом з тим з поширенням комп’ютерної техніки набула злободенності проблема щодо захисту інформації. Звичними стають розкрадання коштів у системах Інтернет-банкінгу, даних кредитних карток, шахрайство в інформаційних мережах.

Згадаймо бородатий анекдот. Радіо передало про погожий день, і бабуся поклала пір’я сушити, але раптом пішов дощ… Вона побила радіо, щоби не брехало. Чи винне було воно — питання далеко не однозначне. А ось у користуванні комп’ютером у будь-якому разі відповідальність — персональна. Скачав «ліву» програму або байдуже поставився до якоїсь дрібнички, — це може обернутися клопотами. В тому числі реальною втратою певної суми коштів. Вірусними атаками зчитуються пін-коди й електронні ключі для входу в банківську систему для роботи з грошовим рахунком. А розкрити злочин складно, бо вкрадені кошти можуть перекидати з рахунку на рахунок по всьому світові.

На Вінниччині саме за такою схемою викрали з банківських рахунків, які належать двом юридичним особам, майже два мільйони гривень. Зловмисники шляхом несанкціонованого втручання в систему «Клієнт-Банк» за допомогою шкідливих комп’ютерних програм через мережу Інтернет сформували електронне платіжне доручення на перерахунок коштів, які, як з’ясувалося під час досудового розслідування, належать фіктивним підприємствам в інших регіонах нашої країни. Постраждалі своєчасно звернулися до міліції, і працівникам відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС в області вдалося заблокувати більшу частину коштів на банківських рахунках фіктивних підприємств. Після проведення досудового розслідування ці гроші повернуть власникам. Принагідно зауважимо, що за скоєння такого злочину правопорушникам загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Тож треба бути обачливим. Сектор зв’язків з громадськістю УМВС у Вінницькій області щодо цього дає такі поради від спеціалістів. Користуватися ліцензійними антивірусними програмами для комп’ютерного забезпечення, не використовувати пароль банківського рахунку на інших сайтах в мережі Інтернет та частіше змінювати його. Скласти додаткову угоду з банківськими установами для посилення заходів безпеки до системи «Клієнт-Банк», тобто формування та відправлення електронних платіжних доручень на перерахування коштів можливе тільки з визначеної ІР-адреси або після голосового підтвердження відповідальної особи.

Якщо виявили проблеми в роботі комп’ютера, на якому встановлена система віддаленого доступу «Клієнт-Банк», миттєво повідомляйте банківську установу та правоохоронні органи, щоб не допустити несанкціонованого зняття грошових коштів. Якщо запідозрили, що щодо вас вчинили злочин, ні в якому разі не намагайтеся самотужки з’ясовувати причини браку грошей на рахунку (це лише ускладнить пошук зловмисника), а відразу звертайтесь до міліції.