ПЕРЕВІРКИ

Майже кожен із 1,4 тисячі оглянутих ГПУ атракціонів працює з порушеннями

Більшість атракціонів, які діють в Україні, мають такий вигляд, що навіть дилетантові стає зрозумілим: на них небезпечно кататися, особливо дітям. І це при тому, що саме малеча — основний клієнт каруселей. Подекуди літачки, машинки, паровозики мають не лише недоглянутий вигляд, а й у процесі роботи скриплять так, немов ось-ось розваляться на частини. Тому не дивно, що станом атракціонів зацікавилися контролюючі органи України.

Нещодавно Генеральна прокуратура із залученням контролюючих органів організувала перевірки додержання законодавства, спрямованого на безпечне використання атракціонів та дитячих ігрових майданчиків. Як з’ясувалося, більшість атракціонів експлуатують із порушенням.

— Результати перевірок, проведених територіальними підрозділами Держ­гірпромнагляду, засвідчили, що майже кожен з 1,4 тисячі оглянутих атракціонів експлуатують із порушенням нормативно-правових актів із промислової безпеки та охорони праці, — зазначає перший заступник начальника Головного управління захисту прав і свобод дітей Ірина Кучеріна. Зокрема не призначені працівники, які відповідають за їх утримання у справному стані, не проведено технічний огляд атракціонів підвищеної небезпеки, відсутня або неналежно ведеться експлуатаційна документація тощо.

— Через незначні порушення призупинено експлуатацію 191 атракціону, зокрема зупинено атракціони підвищеної небезпеки у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій областях та в Києві, — розповідає Ірина Кучеріна. — Виведено з експлуатації 57 атракціонів, з яких 22 — демонтовані. За допущені порушення у цій сфері 110 людей притягнуто до адміністративної відповідальності.

Разом із тим прокурорські перевірки виявили, що окремі територіальні підрозділи Держгірпромнагляду не забезпечили належний контроль за фактичним усуненням виявлених ними порушень. Так, службовці управління Держгірпромнагляду в Кіровоградській області не витребували від підприємців жодної належним чином оформленої відповіді на внесені приписи з питань безпечної експлуатації атракціонів. За результатами розгляду подання прокуратури Кіровоградської області три службові особи органу контролю притягнуто до дисциплінарної відповідальності.