ДИПЛОМАТІЯ. У рамках робочого візиту до Вірменії чинний голова цієї впливової міжнародної організації міністр закордонних справ України Леонід Кожара був прийнятий президентом країни Сержем Саргсяном. Його було поінформовано про зусилля Українського головування в ОБСЄ щодо просування процесу мирного розв’язання найтривалішого конфлікту на просторі ОБСЄ — Нагірно-Карабаського. 

У контексті обговорення двосторонньої складової сторони висловили задоволення високим рівнем українсько-вірменських відносин та обмінялися думками щодо перспективних напрямків поглиблення співробітництва. Особливу увагу приділено співробітництву в політичній, економічній та культурно-гуманітарній сферах.

Леонід Кожара зустрівся також і з Головою Національних Зборів (парламенту) Республіки Вірменія Овіком Абраамяном. Сторони обговорили актуальні питання співпраці між Республікою Вірменія та ОБСЄ, зокрема в міжпарламентській площині у межах компетенції Парламентської Асамблеї ОБСЄ, стан та перспективи мирного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту в рамках механізмів, які існують, передусім Мінської групи.

Значну увагу було приділено перспективам українсько-вірменської міжпарламентської співпраці як у багатосторонньому, так і у двосторонньому форматі, зокрема в рамках парламентських асамблей, членами яких є Україна та Вірменія.

Леонід Кожара і Овік Абраамян наголосили на важливості подальшого розвитку та поглиблення двосторонньої взаємодії по лінії «груп дружби» Верховної Ради України та Національних Зборів Вірменії, яка надає додаткового імпульсу двостороннім відносинам у міжпарламентській сфері.

Глава зовнішньополітичного відомства провів також переговори зі своїм вірменським колегою Едвардом Налбандяном, у ході яких укотре порушували питання подальшої співпраці між Республікою Вірменія та ОБСЄ, зокрема у контексті врегулювання нагірно-карабаського конфлікту.

Відбувся обмін думками про шляхи активізації зусиль ОБСЄ в напрямі розв’язання тривалих конфліктів та якнайповнішого використання у цьому контексті потенціалу Мінської групи ОБСЄ. 

Під час обговорення двосторонньої складової українсько-вірменських відносин увагу було зосереджено на подальшому поглибленні політичної, економічної та культурно-гуманітарної співпраці.

Було підкреслено важливість продовження спільної роботи зі зміцнення договірно-правової бази двосторонніх відносин, а також ефективної взаємодії двох країн у рамках міжнародних організацій.

Леонід Кожара запросив свого вірменського колегу відвідати Україну з офіційним візитом, повідомляє прес-служба вітчизняного МЗС.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»