П’ять нових пам’ятників Тарасові Шевченку мають з’явитися на Одещині під час святкування його 200-річчя.

Перший камінь у будівництво монумента в місті Котовськ заклав голова облдержадміністрації Микола Скорик. Він підкреслив, що особистість великого поета — це «приклад консолідації всієї країни».

Гранітний монумент має з’явитися у центрі міста у березні.

Ще наприкінці минулого року завершили роботи з облаштування основи пам’ятника у селищі Сарата. Тут вже поклали тротуарну плитку, підготували конструкції для декоративної огорожі, висадили дерева та кущі.

Голова Саратської райдержадміністрації Анатолій Коритний каже, що громадськість селища зібрала на пам’ятник більше 100 тис. грн. Раніше 10 тис. грн. виділили з районного бюджету. Скульптором пам’ятника є заслужений художник України Віталій Рожик з міста Коростишів Житомирської області.

Пам’ятники Кобзареві мають з’явитися в місті Южному та райцентрах Тарутине та Фрунзівка. Тим часом в обласному центрі до свята упорядкують парк культури і відпочинку, що носить ім’я поета.

Під час самого відзначення ювілею святкові заходи проведуть у всіх закладах культури та освіти області. У планах одних лише освітян їх більше 10 тисяч.