ІСПИТИ

Віталій Трачук з Ужгорода з трьох предметів ЗНО отримав по 200 балів 

Випускник Ужгородської загальноосвітньої школи № 15 золотий медаліст Віталій Трачук на зовнішньому незалежному оцінюванні набрав по 200 балів з української мови та літератури, історії України та всесвітньої історії. З англійської мови у нього — 199. Віталій здав документи на вступ до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Університету «Києво-Могилянська академія», до Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого у Харкові.

Перед від’їздом 16-річний юнак, ділячись своїми планами, сказав: «Найбільше мене цікавлять гуманітарні факультети: правознавство, міжнародні відносини, соціологія та політологія».

— До профільного предмета — історії (а складав аж два іспити) — готувався ще з 8 класу, — продовжує Віталій. — До української мови готувався додатково з моєю шкільною вчителькою. Торік улітку прочитав усі твори з літератури, які потрібні були для іспитів. До англійської певний час теж готувався з репетитором. Однак, гадаю, більше мені дало те, що років 3-4 тому я ходив на курси з англійської. Останніми місяцями в мене був чіткий графік навчання, виписаний на папірці. Протягом тижня один день повністю присвячував одному предмету. У середньому 2-3 години щодня витрачав на підготовку до ЗНО. Крім цього, по чверті години відводив на виконання домашнього завдання. Якщо відверто, то не перевантажувався.

Отож юнак не бачить у своєму досягненні чогось особливого, крім правильно розподіленого часу і планування. Мама ж Віталія з цим не зовсім згодна.

 

Навчання не заважає відпочинку. Фото Тетяни ЛЕШКО

 

— Я бачила, як він наполегливо готується, причому щодня, — розповідає Людмила Трачук. — Графік занять, складений наперед більш ніж на рік, охоплював усі питання основного курсу кожного предмета, а також  чимало додаткових.

Про те, як зустріли звістку про перемоги сина, його мама, вчителька фізики, не може розповідати без хвилювання: «Син розбудив нас із чоловіком після опівночі, щойно прочитав про це на сайті центру. Додавало емоцій і те, що результати з трьох предметів з’явилися одночасно. Цей результат — винагорода йому за зусилля, яких докладав під час підготовки».

Ужгородець Віталій Трачук — один із шести найуспішніших учнів країни. Він цьогоріч став переможцем Всеукраїнської олімпіади з історії України. Це принесло йому ще 40 балів додатково до тих, які зараховуватимуться при вступі.