Фермерський син змалку не уявляв життя без спорту. Чим він тільки не займався у дитинстві: грав у футбол і гандбол, бігав на лижах, метав спис і крутив педалі велосипеда, а одного разу навіть виграв «бронзу» на чемпіонаті Норвегії з легкої атлетики у бігу на три тисячі метрів.

Така різнобічність інтересів не раз допомагала йому в майбутньому. Досить сказати, що на тріумфальній для себе Олімпіаді у Солт-Лейк-Сіті Оле-Айнар встиг вийти і на старт лижних перегонів. Статистом король біатлону не залишився: на дистанції 30 кілометрів посів почесне п’яте місце.

Перше олімпійське «золото» він здобув за чотири роки до того в Нагано. До перемоги у спринті додав срібну нагороду в естафеті, де одним із партнерів був його старший брат Даг.

— Ігри в Японії стали знаковими для мене, — згадував легендарний атлет. — Там я здобув першу насправді значущу перемогу в спорті, а також виграв перший приз в особистому житті. Саме в Нагано я познайомився з італійською біатлоністкою Наталі Сандер — своєю майбутньою дружиною.

16 років потому в Сочі Бьорндален знов піднявся на звичну для себе вищу сходинку олімпійського п’єдесталу. До цього він ввічливо відмовився від пропозиції нести прапор своєї країни на церемонії відкриття ХХІІ зимових Ігор. Зекономлена нервова енергія стала у пригоді першого дня біатлонної програми: у спринті атлет лише на одну секунду випередив австрійця Домініка Ландертінгера, який показав другий результат.

Найдивовижніше, що 27 січня легенді норвезького спорту виповнилося 40 років. Оле, для якого «золото» сочинської проби стало сьомим у кар’єрі, зрівнявся зі своїм великим співвітчизником — майстром лижних перегонів Бьорном Делі. Тепер на особистому рахунку супергероїв — по 12 олімпійських медалей. Легенда світового спорту став лише четвертим спортсменом в історії Ігор, якому вдалося виграти нагороду вищого ∂атунку на чотирьох Олімпіадах (без «золота» він залишився лише на Іграх-2008 в Турині).

— Чи готові ви виступити на зимовій Олімпіаді 2022 року, якщо право на їх проведення здобуде Осло? — запитав норвезький журналіст співвітчизника після церемонії нагородження.

— Чому б ні? Якщо здоров’я дозволить не прощатися з великим спортом, мабуть, погоджуся.

ДОСЬЄ «УК»

Оле-Айнар БЬОРНДАЛЕН. Народився 27 січня 1974 року в Драммені.

Найтитулованіший біатлоніст в історії Олімпійських ігор. Семиразовий чемпіон, володар 4 срібних і однієї бронзової медалей.

19-разовий чемпіон світу, 6-разовий володар Кубка світу (на його рахунку 95 перемог на етапах Кубка світу). Єдиний біатлоніст у світі, якому вдалося на Іграх-2002 виграти все «золото» в чоловічому біатлоні: спринт, гонку переслідування, естафету та індивідуальну гонку.