Україну останніми днями відвідує багато представників міжнародних організацій, які проводять зустрічі на найвищому рівні, щоб розібратися у непростій ситуації та спробувати знайти цивілізовані шляхи її врегулювання. Так, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов і в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця провели переговори із заступником Генерального секретаря ООН Яном Еліассоном, який перебуває в Україні на прохання Генерального секретаря ООН.

«Сподіваюся, що авторитет такої поважної організації допоможе врегулювати ту складну ситуацію, яка склалась сьогодні в Криму», — передає прес-служба ВР чітку позицію глави парламенту. А очільник дипломатичного відомства вважає, що головними сигналами України є «спокій, міжнародна солідарність і мир». У свою чергу представник ООН для розв’язання проблеми вбачає необхідність спільно прийти до дипломатичного та політичного рішення. «Ви не повинні жодним чином сумніватись у нашій відданості ідеї неподільності та суверенності України», — зазначив Ян Еліассон.

Не гаяв часу і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який мав змістовну зустріч із делегацією місії ОБСЄ, очолюваною спеціальним представником головуючого в Організації з безпеки і співробітництва в Європі Тіммом Гульдіманом. Останній поінформував українську сторону про консультації ОБСЄ у Відні й зазначив, що ОБСЄ має намір бути «більше залученою до врегулювання ситуації в Криму».

Арсеній Яценюк підтримав наміри ОБСЄ щодо зусиль для вирішення ситуації в АР Крим, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Представники ОБСЄ наголосили, що будь-які кроки з урегулювання ситуації має бути здійснено з огляду на міжнародне законодавство.

На зустрічі також обговорювали мовне питання  в Україні. Представники делегації ОБСЄ зазначили про підтримку в розробці українською владою нового мовного законодавства.

Тож місія сподівається, що її діяльність сприятиме стабілізації ситуації. Обговорено й питання роботи в Україні комісії щодо збирання інформації співдоповідача ОБСЄ з питань свободи слова та Верховного комісара ОБСЄ з прав національних меншин для повноцінного та об’єктивного вивчення ситуації, передає УНІАН. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»