Нещодавно конотопське комунальне підприємство «Теплогарант» придбало два потужних сучасних котли з коефіцієнтом корисної дії понад 92%, тоді як у попередньої техніки цей показник навіть не дотягував до 80.

Як повідомили в управлінні економіки Конотопської міськради, завдяки обнові річна економія природного газу лише для одного з постачальників тепла в місті залізничників становитиме 150—160 тисяч кубометрів. Тож наступний опалювальний сезон має пройти під знаком ощадливості.

Це маленький штрих до масштабної роботи з енергозбереження, яку впродовж останніх років веде Сумщина. Вона однією з перших в Україні ухвалила довгострокову комплексну програму з поступового скорочення використання природного газу і переходу на альтернативні види палива.

Як повідомив начальник управління ЖКГ Сумської ОДА Микола Войтенко, лише впродовж першого кварталу нинішнього року порівняно з відповідним минулорічним періодом обсяги споживання природного газу скоротилися в середньому на 9%, зокрема в бюджетних установах на понад 14.

Роботу зосереджено в таких напрямах: заміна старих вікон на енергозберігаючі, утеплення будинків, перехід на твердопаливні котли, максимальне використання альтернативних видів палива і, насамперед, відходів деревообробної промисловості, лушпиння, тюкованої соломи тощо.

За словами першого заступника голови Сумської ОДА Віктора Чернявського, нинішнього року на модернізацію системи теплопостачання область розраховує залучити і освоїти майже 30 мільйонів гривень: буде замінено 30 котлів, 13,5 кілометра теплових мереж, капітально полагоджено 38 котелень, а 59 — переведено на тверде паливо, встановлено 70 індивідуальних теплових пунктів.

У зв’язку з подорожчанням газу в області посилили інформаційно-роз’яснювальну роботу, насамперед — серед населення. В управлінні ЖКГ організовано роботу окремого пункту, спеціалісти якого безкоштовно консультують усіх, хто бажає переходити на альтернативні види палива, використовувати сучасні котли.

Водночас працівники газових господарств Сумщини знову розпочали активну перевірку технічного стану приладів і обладнання. Адже останні трагічні факти в Україні, пов’язані з експлуатацією газового обладнання, вимагають ретельного дотримання правил техніки безпеки. Тим паче, що результати минулорічної перевірки засвідчили: багато господарів сидять на умовній пороховій бочці і становлять неабияку загрозу для сусідів.

Тепер на Сумщині експлуатують 33,4 тисячі побутових газових приладів з вичерпаним терміном експлуатації, морально застарілою конструкцією, що становить 15,3% установлених у житловому фонді. Торік проведено понад 250 тисяч перевірок у багатоповерхівках та приватному секторі, з яких кожна сота виявляла суттєві й грубі порушення правил експлуатації. Після кваліфікованого втручання недоліки ліквідували, через що довелося робити 1420 відключень.

Нині за графіком фахівці перевіряють всі господарства, аби до початку опалювального сезону ліквідувати їх, щоб голубий вогник приносив тільки користь.