Світлана УСАТЮК
для «Урядового кур’єра»

ЕНЕРГЕТИКА. На Івано-Франківщині ввели в експлуатацію першу сонячну електростанцію «Старі Богородчани — 1». Понад дванадцять тисяч фотовольтажних модулів чеського виробництва, які становлять основу станції, розмістили на земельній ділянці площею 6 гектарів у селі Старі Богородчани Богородчанського району. Для реалізації проекту залучено інвестиції фізичних осіб — жителів України. Загалом  38 млн грн.

Протягом року на електростанції, за словами директора об’єкту Максима Козицького, вироблятиметься майже 3 млн кВт/  годин електричної енергії, яка надходитиме до єдиної енергосистеми України. «Отримати електрику від сонця значно дорожче, ніж з інших енергетичних джерел, — каже фахівець. — Однак ідеться про те, що це екологічно чиста енергія». В екологічності та безпечності роботи сонячних електростанцій переконують і науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. «Закони збереження і перетворення енергії надзвичайно складні, — пояснює ректор вишу Євстахій Крижанівський. – Якщо сонячна енергія потрапляє на землю, вона має бути нейтралізована і повинна виконати певну роботу. За допомогою сонячних електростанцій цю енергію ми спрямовуємо у правильне русло. Бо колись довелося читати про те, що зайве накопичення сонячної енергії може проявляти себе у вигляді різних аномалій».

Окрім екологічної, робота сонячної електростанції має ще й інші значущі складові. Серед них — сприяння розвитку місцевих громад. Від започаткування нового інвестиційного проекту у селі Старі Богородчани і у районі загалом очікують створення нових  робочих місць, бюджетних надходжень, соціальної допомоги. «У співпраці з інвесторами вбачаємо лише позитиви, —   каже голова Богородчанської райдержадміністрації Богдан Нагорняк.  —  До таких позитивів можемо зарахувати підписання товариством інвесторів, які опікуватимуться роботою сонячної електростанції, угоди зі Старобогородчанською сільською радою про виділення значних коштів на розвиток інфраструктури села».

Вже нині на Богородчанщині думають про втілення наступних проектів. Найближчим часом у районі планується відкриття ще однієї сонячної електростанції. Для цього вже підшукали декілька земельних ділянок.

Здається, й господарі нововідкритої сонячної станції готові  отримати довгострокову прописку в Прикарпатті. Принаймні наразі вони стверджують, що задоволені інвестиційним кліматом, створеним в області. А отже, дбатимуть про розробку нових джерел альтернативної енергетики.

«Заплановано, що до 2020 року відновлювальні джерела енергії займатимуть на ринку Європейського Союзу 20 % від усього обсягу виробництва електроенергії, до 2030 року — 30 %, — каже Максим Козицький. — Україна прагне вступити до Євросоюзу, тож, переконаний, такі джерела енергії, як сонце, вітер, малі гідроелектростанції розвиватимуться. І ми також будемо збільшувати обсяги їх роботи на загальному ринку».