Аграрії Дніпропетровщини майже завершили збирання овочів та картоплі і на сто відсотків вже заповнили овочесховища для довгострокового зберігання врожаю взимку. Цифри зібраного з полів оптимістичні: понад 530 тисяч тонн картоплі з площі понад 50 тисяч гектарів та понад 550 тисяч тонн овочів з площі понад 32 тисячі гектарів. Тепер на часі питання збереження свіжої продукції до нового врожаю.

«Дніпропетровщина вже вийшла на фінішну пряму у зборі картоплі та овочів. Цього року аграрії області завдяки сприятливим погодним умовам та злагодженій роботі зібрали хороший врожай. Ми вже отримали на 51 тонну більше за середньорічну потребу овочів та більше на 117 тисяч тонн  картоплі, — повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. — Проте для того, щоб на стіл кожної сім’ї потрапляла якісна продукція в  достатній кількості, мало зібрати хороший врожай. Потрібно створити умови для його зберігання. Для цього на Дніпропетровщині працюють сучасні овочесховища, які повністю забезпечують потреби регіону в зберіганні картоплі, моркви, буряку, цибулі, капусти протягом усієї зими».

За повідомленням департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Дніпропетровської облдержадміністрації, в області функціонує 61 сховище, з них 45 — для зберігання овочів, 9 — картоплі, 7 — фруктів. Загальна ємність сховищ регіону становить понад 170 тисяч тонн, у тому числі для зберігання овочів — 82 тисячі, картоплі — 60 тисяч, фруктів — близько 28,5 тисячі тонн.

Розташовані сховища майже у всіх великих сільськогосподарських районах та містах області: у Криворізькому, Магдалинівському, Нікопольському, Новомосковському, Петриківському, Петропавлівському, Солонянському, Юр’ївському, а також у Дніпродзержинську, Жовтих Водах, Кривому Розі. У Петриківському районі цього року відкрили два нових овочесховища ємністю 5 та 4,8 тисячі тонн. Нині на Дніпропетровщині будують ще три плодоовочесховища, які прийматимуть на зберігання понад 12,7 тисячі тонн овочів та фруктів.

Одне із найсучасніших сховищ діє в Магдалинівському районі Дніпропетровської області на одному з агропідприємств (ТОВ «ВПК-Агро». Його керівник Олександр Гавриленко зазначає, що сільськогосподарські працівники Дніпропетровщини розуміють: вкладені в отримання хорошого врожаю кошти та зусилля виправдаються тільки тоді, коли будуть створені найкращі умови для його зберігання. «Сучасні овочесховища з холодильним устаткуванням та газорегулюючою системою дають змогу знизити втрати продукції з 40—45% до 5—7%, — наголосив він. — У нашому підприємстві функціонують два овочесховища європейського рівня, обладнані німецьким та італійським холодильним устаткуванням. Завдяки цьому зберігаємо зібрані овочі свіжими протягом усієї зими».