НЕЛЕГАЛЬНИЙ РЕЙС. У Панамі затримано північнокорейське судно, яке йшло з Куби. Корабель зупинили біля Атлантичного узбережжя Панамського каналу для перевірки на наявність наркотиків. Однак знайшли ракетну техніку, заховану у контейнерах із цукром.

Куба заявила, що зброя на борту затриманого у Панамі судна прямувала до Північної Кореї на ремонт. Про це повідомило Міністерство закордонних справ країни у спеціальному телезвернені. Напередодні північнокорейський транспортний корабель з цукром на борту зупинили по дорозі з Куби біля Атлантичного узбережжя Панамського каналу, щоб перевірити чи немає там наркотиків, однак знайшли заховану зброю та техніку. Сховати серед 10 тисяч тон цукру вдалося чимало: два комплекси протиповітряної оборони, дев‘ять частково розібраних ракет, два літаки МіГ та 15 двигунів до них. Куба каже, що цю зброя вироблена «всередині минулого сторіччя» і після ремонту у Кореї мала повернутись на Кубу. Президент Панами Рікардо Мартінеллі побував на судні і розповів подробиці його затримки. Команда корабля влаштувала бунт, її заарештували, ледь обійшлося без жертв:

«35 членів екіпажу та капітан чинили нам величезний опір. Спершу здалося, що у капітана серцевий напад, але потім виявилось, що він намагався вчинити самогубство. Після того як борт відбуксували до порту, ми оглянули одну з 5 його частин, очікуємо, що можемо знайти щось іще».

Санкції ООН, покладені на Північну Корею, забороняють їй експортувати та імпортувати будь-яку зброю, окрім стрілецької. Зокрема через це судна КНДР перебувають під пильною увагою прикордонників.

Copyright © 2013 euronews