Метою проведення круглого столу «Партнерство «Відкритий Уряд»: який план дій потрібен Україні?» стало обговорення шляхів впровадження принципів відкритого урядування в діяльність органів виконавчої влади. «Перед нашим урядом сьогодні стоїть амбітне завдання — визначити пріоритети реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», які відповідатимуть очікуванням суспільства і матимуть конкретний результат», — означив суть роботи Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

Учасники засідання обговорили проект плану заходів з реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в Україні у 2014—2015 роках, який передбачає заходи за такими напрямами: сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики, забезпечення доступу до публічної інформації; запобігання і протидія корупції; підвищення якості надання адміністративних та соціальних послуг; впровадження технологій електронного урядування і розвиток електронної демократії.

У заході взяли участь заступник Постійного представника ПРООН в Україні Ініта Пауловіча, представники інститутів громадянського суспільства, центральних і місцевих органів виконавчої влади, міжнародних організацій, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Засідання «круглого столу» підбило підсумки серії публічних консультацій з громадськістю, проведених для обговорення проекту плану заходів з реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Попередні зустрічі з громадськістю відбулися за підтримки Програми розвитку ООН в Україні у Львові, Херсоні та Дніпропетровську. Крім того, представники громадськості мали змогу взяти участь в онлайн-обговоренні цього документа.

Доопрацьований за результатами обговорення проект плану заходів буде затверджено Кабінетом Міністрів.

До слова, Остап Семерак окреслив і конкретні напрацювання: «Сьогодні триває процедура переходу на електронний документообіг до 1 липня. Відбувається паралельний електронний документообіг на рівні Секретаріату Кабміну у листуванні з іншими міністерствами та органами виконавчої влади. Це один із перших кроків запровадження принципів електронного урядування». А після введення електронного документообігу в Секретаріаті Кабміну його буде запроваджено в інших центральних органах виконавчої влади, передає УНІАН. За словами урядовця, для врегулювання цих питань буде створено Державне електронне агентство.

Згадана Ініціатива є міжнародним проектом, що започаткований з метою об’єднання зусиль урядів країн-партнерів для виконання зобов’язань з підвищення доступності інформації про діяльність державних органів, залучення громадськості до формування й реалізації державної політики, впровадження високих стандартів професійної чесності в державному управлінні.

Україна однією з перших підтвердила свою зацікавленість у реалізації Ініціативи, заявивши про приєднання до неї у 2011 році. Докладніше про реалізацію Ініціативи можна дізнатися на урядовому веб-сайті «Громадянське суспільство і влада» (http://civic.kmu.gov.ua) та офіційному веб-сайті Ініціативи в Україні (http://ogp.gov.ua). 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»