ВИРОБНИЦТВО

Нещодавно голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зазначив: за доволі короткий час крайовій владі вдалося напрацювати портфель інвестицій в економіку Прикарпаття на два млрд гривень. До кінця осені буде озвучено розмір реальних вкладень у підприємства області. Послідовно рухаючись у цьому напрямку, наприкінці жовтня підписано протокол намірів з французькою фірмою про будівництво в Городенківському районі комплексу з переробки гіпсу.

Протокол намірів підписали очільник Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк та генеральний директор компанії ТОВ "Сен-Гобен Будівельна Продукція Україна" (Франція) Микола Троїцький у присутності президента французького концерну "Сен-Гобен у країнах СНД" Тьєррі Фурньє.

Проект, як запевнила французька сторона, пройшов екологічну експертизу, передбачає відповідну рекультивацію земель. Ця французька компанія має столітню історію та репутацію підприємства, що дбає про безпеку людей і належні екологічні стандарти виробництва.

Проект передбачає видобуток гіпсу з кар'єру села Хотимир Тлумацького району і переробку його в сусідній Городенківщині. Саме тут наступного року буде розпочато будівництво потужного гіпсопереробного комплексу на 150 робочих місць. Ще чотириста п'ятдесят осіб зможуть отримати робочі місця в субпідрядних організаціях. Перша продукція має надійти 2015 року і реалізовуватиметься в Україні. У розробку кар'єру буде вкладено 10 млн євро і ще 6 мільйонів - у розвиток соціальної інфраструктури.

За словами голови Тлумацької райдержадміністрації Василя Сеніва, від видобутку 1 тонни гіпсу, яким займається ПП "Троянські гіпси", у скарбницю Хотимирської сільради, на території якої міститься кар'єр, надходить 13,6 тис. гривень, що забезпечує виконання доходів до бюджету на понад 250 відсотків. Тож компанія починає на конкретних місцевих напрацюваннях. Перший транш "Сен-Гобена" на будівництво гіпсокартонного заводу на Городенківщині планується в розмірі 50 млн євро. А місцева влада, як запевнив французьких партнерів голова Городенківської райдержадміністрації Іван Мороз, всіляко сприятиме інвесторам, оскільки це добрі перспективи не лише для районів Покуття, а й для всієї області. Переговори прикарпатців з цією фірмою тривають і щодо будівництва в краї заводу з виробництва плоского скла, для якого є також відповідна сировинна база та трудові ресурси.