На перше в новому році пленарне засідання парламент зібрався одразу після закінчення зимових свят. І хоч Голові Верховної Ради довелося кілька разів закликати колег зайняти робочі місця в сесійній залі, одразу зареєструвалися 347 депутатів. Після виступів представників фракцій (частково ділових, а частково популістських) народні обранці приступили до розгляду порядку денного.

Розпочали з пакета законопроектів, які стосуються судової реформи. Одразу домовилися розглядати  усі п’ять документів, зареєстрованих у парламенті. Першим до слова запросили заступника Глави Адміністрації Президента Олексія Філатова, який представив проект закону «Про забезпечення права на справедливий суд» №1656. Він наголосив, що запропонований документ — перший крок на шляху до судової системи, яка дасть змогу кожному громадянинові отримати законне і справедливе рішення суду в належний строк.

Промовець перелічив основні зміни,  серед яких  нові правила підбору суддів з обов’язковим проходженням конкурсу. Всі судді мають пройти обов’язкову атестацію. Посилюється дисциплінарна відповідальність суддів та розширюється перелік видів дисциплінарних санкцій із двох до семи. Зменшується політичний вплив на служителів Феміди, запроваджуються прозорі судові процедури та безперешкодний доступ громадян до судових засідань. Розміщення рішень у відкритих реєстрах, відновлення повноважень Верховного суду та вдосконалення його діяльності, на чому наголошували депутати у виступах.

Сергій Соболєв із фракції «Батьківщина» представив альтернативний законопроект №1361, родзинка якого — повернення Верховному суду повноважень, які відібрано в нього незаконно.  Ще одне нововведення —  касація як ключовий елемент у рішеннях судів, а також обов’язковість роз’яснення пленумів вищих судових інституцій. Що ж до президентського законопроекту, то від нього депутат не в захваті, оскільки вважає, що там багато положень запозичено з  колишнього проекту, розробленого ще за часів Януковича. Однак, аби не порушувати коаліційну домовленість щодо розгляду цього питання,  свій законопроект Сергій Соболєв вирішив відкликати і разом із фракцією  голосувати у першому читанні за два документи (президентський та №1497 «Про судоустрій і статус суддів»), внісши  до них відповідні доповнення.

Пропозицію об’єднати вищезгадані проекти підтримали представники кількох фракцій (за винятком «Опозиційного блоку», який, як завжди, не збирається голосувати). Пропозиції промовців переважно зводилися до того, щоб до другого читання підготувати один повноцінний закон, до якого внести найістотніші доповнення, викладені в альтернативних законопроектах.

Після нетривалої дискусії Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поставив на голосування за основу в першому читанні спочатку президентський законопроект, який підтримали 288 депутатів, а вслід за ним — проект №1497, який зібрав 246 голосів. Для їхнього доопрацювання і підготовки до другого читання одного закону спікер парламенту розпорядився створити робочу групу.

До перерви депутати проголосували за дві постанови-звернення  до Парламентської Асамблеї Ради Європи та до очільників Німеччини, Франції й Росії щодо звільнення із в’язниці полоненої української льотчиці Надії Савченко. Встигли схвалити й кілька законів. Зокрема «Про мораторій на примусову реалізацію житла, нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій за житлово-комунальні послуги громадянам, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції».