Останніми днями Президент Петро Порошенко приділив увагу переговорному процесу зі світовими лідерами у телефонному режимі. Так, він поспілкувався з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Високопосадовець, який був ініціатором діалогу, підтримав ініціативи глави Української держави щодо врегулювання ситуації на сході мирним шляхом і підкреслив важливість встановлення 10-кілометрової буферної зони на українсько-російському кордоні.

Петро Порошенко поінформував Генсека ООН про неодноразові випадки порушення режиму припинення вогню і підкреслив важливість надання цієї інформації міжнародним партнерам. Окремо наголосив, що одним із ключових елементів мирного плану є децентралізація влади, і він налаштований на внесення відповідних змін у Конституцію найближчим часом.

А з Президентом Швейцарської Конфедерації, чинним Головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтером Петро Порошенко вів мову про необхідність встановлення ефективного моніторингу і контролю виконання рішення про припинення вогню. Передовсім він запропонував забезпечити присутність дислокованих в Україні інспекторів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, до складу якої має бути запрошено й представників Росії.

Дідьє Буркхальтер також підтримав мирні ініціативи Президента з урегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, зокрема рішення про припинення вогню для подальшої реалізації мирного плану. Окрім цього, він запросив главу Української держави взяти участь у щорічній безпековій конференції ОБСЄ у Відні 24 червня (згідно з дорученням Президента участь у заході візьме міністр закордонних справ Павло Клімкін).

З віце-президентом США Джозефом Байденом Президент вів мову про десятки фактів порушень режиму припинення вогню з боку бойовиків, зокрема про належно зафіксовані обстріли позицій українських військових.

На що дістав відповідь: «США вражені тим, наскільки ретельно ви виконуєте заявлений мирний план і припинення вогню. Весь світ вас підтримує. Ми уважно спостерігаємо за розвитком ситуації, і нині це один із пріоритетів для США».

Про це йшлося і в розмові з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. «Для врегулювання конфлікту на сході України допомога і персональне залучення Ангели Меркель та інших світових лідерів є критично важливими», — передає слова глави держави його прес-служба. Канцлер підтвердила солідарну позицію з підтримки мирного плану та свою готовність максимально сприяти багатосторонньому діалогу всіх зацікавлених сторін. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»