Зручний, оперативний, багатоцільовий, дешевший та якісніший за закордонні аналоги, а головне — цікавий для вітчизняного та іноземного замовника. Усе це про мобільний термінал, розроблений українською компанією «Банкомзв’язок» та призначений для автоматичної перевірки паспортів та ідентифікації особи під час перетину державного кордону.

Українську ІТ-новинку високо оцінили на щорічній престижній міжнародній виставці Cartes-2014 («Безпечні комунікаційні технології»), яка в листопаді відбулася в Парижі й де експонували півтисячі розробок. Сподобався наш мобільний термінал BPT500M (а компанія вперше представляла цей продукт власної розробки і успіх для неї знаковий, бо свідчить про актуальність та конкурентоспроможність технологій) спеціалістам зокрема зі США, Німеччини, Індії, Великобританії, Тунісу, Індонезії, Латвії, Нідерландів. Завдяки ціновій політиці він вигідно виокремлювався серед іноземних аналогів (дешевший у 1,5  раза).

Великі компанії з п’яти останніх країн вже надіслали розробникам запити щодо технічних характеристик приладу. І це непогані плани на найближчу перспективу. Уже незабаром 150 терміналів полегшать роботу українським прикордонникам (нині термінал адаптований до цієї служби) в пунктах пропуску, де використання стаціонарних терміналів неможливе, наприклад у вагонах поїздів, на повітряних та морських суднах міжнародного сполучення, й істотно пришвидшать проходження паспортного контролю тим, хто перетинає кордон.

«В одному пристрої для зчитування ми поєднали функції трьох: зчитувач машинозчитувальної зони паспорта, RFID-чипів  і відбитків пальців. Нині стають актуальними фіксація та перевірка біометричних даних. Але переліченими функціями не обмежуємося. Залежно від потреб замовника функціонал може розширюватися або звужуватися, а зовнішній вигляд змінюватися. Це надає мобільному терміналу надзвичайно широку сферу застосування», — каже директор департаменту телекомунікаційних та спеціальних систем компанії Наталія Тарасенко. 

Тобто йдеться не лише про паспортний контроль, а й оформлення вантажів на кордоні, банки, медичні заклади, промисловість, енергетику, логістику. Термінал можна запрограмувати і для роботи міліції, ДАІ. В агросекторі цей прилад знайде застосування в ідентифікації тварин. Не буде зайвим він і під час масових заходів, якщо не вистачає пропускних коридорів.

Новинка порівняно з попередниками має місткішу пам’ять, тому за кілька секунд обробляє і вносить інформацію з паспорта в комп’ютер. Вручну нічого заповнювати не потрібно. Для обміну інформацією з базами даних передбачено бездротову мережу — WI-FI, 3G. У попередніх мобільних приладах батарея була розрахована на 2 години безперервної роботи, в новинці — вшестеро більше.

Важливо, що з використанням термінала зменшується вплив людського чинника на процес перевірки документів, а це підвищує рівень безпеки загалом.